Waardering:

ik ben pelgrimWereldwijde klopjacht

De titel doet misschien anders vermoeden, maar Ik ben pelgrim is een geweldige actiethriller en geen roman over religieuze belevingen. Een extremist heeft een desastreuze aanval op de VS gepland en alleen een uitgerangeerde CIA-agent zou de man kunnen stoppen. Van Saoedi Arabië via Afghanistan, Libanon, Duitsland naar Amerika beschrijft Hayes de klopjacht op de eenling die de VS op de knieën wil krijgen. Het boek is een absolute aanrader voor de fans van actiethrillers.
Het verhaal begint met geheimzinnige moorden waarbij een handboek van Pelgrim over onderzoeksmethoden voor de technische recherche zijn beschreven. Vervolgens draait de camera naar het Arabische schiereiland waar een jonge man de executie van zijn vader moet bijwonen. Deze jongen vertrekt naar Afghanistan om te vechten tegen de Russische bezetter van dat land. Als die oorlog voorbij is, wil deze verbitterde strijder Amerika aanpakken vanwege de steun aan de Saoedische regering. Als de Amerikaanse inlichtingendiensten vernemen dat er een aanslag wordt beraamd, sturen ze Pelgrim er op af om te proberen deze eenling te stoppen.
Terry Hayes is er echt heel goed in geslaagd de klopjacht in woorden te vangen. Het boek heeft de snelheid van een Thalys en dendert af op een fantastische finale aan de Turkse kust. De lezer krijgt nauwelijks de tijd om op adem te komen. Gewelddadige acties, moord en doodslag en een even gruwelijk als briljant aanvalsplan op de VS zijn uitstekend beschreven.
Natuurlijk is zo’n actiethriller niet echt geloofwaardig. Alsof één man in staat is de wereld van de ondergang te behoeden. Het is als met de boeken van Ludlum of met James Bond. De held redt de wereld tegen de enorme krachten die zich tegen de Grootste Democratie verenigen. Maar geloofwaardigheid is niet het belangrijkste criterium bij deze actiethrillers. Het gaat om het avontuur, de jacht, de actie. En dat is bij Terry Hayes goed verzorgd.