Waardering:

tankstelleSpanning in een Raststätte

Het toilet in een Raststätte langs een autobahn lijkt niet een heel spannende plek om een thriller over te schrijven. Toch draait het debuut van Auke van Stralen om de mannen die daar schoonmaken en de munten van het bekende schoteltje pakken. Maar de vrienden doen meer dan alleen toiletten reinigen. Zij rijden met softdrugs door Europa. Tankstelle van Auke van Stralen is een heel goed debuut vol humor en spanning, vriendschap en verraad.

Een van de drie vrienden in de tankstelle is Douwe die in het tankstation gaat werken om zijn studie te betalen. Hij volgt daarmee zijn voetbalmaten Toni en Mehmet. Met z’n drieën raken ze betrokken bij een bende die als een heuse groothandel in softdrugs werkt aan distributielijnen door heel Europa. Met drugs verstopt in hun auto’s rijden Douwe, Toni en Mehmet over de snelwegen naar Frankrijk, Nederland, Scandinavische landen en Engeland.
Maar naarmate het geld sneller stroomt, verdwijnt de vriendschap en komt er wantrouwen en verraad voor in de plaats. Als de politie langzaam steeds dichterbij komt, neemt de druk op de drugskoeriers toe met alle gevolgen van dien.
Tankstelle is het goed geschreven debuut van Auke van Stralen, chef bij een afvalverwerkingsbedrijf. Vooral de naïeve student Douwe, die vriendschap ziet waar anderen het slechts over zakelijke contacten hebben, komt goed uit de verf. Van Stralen vertelt zijn verhaal met veel humor en er is voldoende spanning om de aandacht van de lezer tot de laatste bladzijde vast te houden.