Waardering:

nora's verdwijningZweedse topserie

De langlopende serie rond misdaadjournaliste Annika Bengtson heeft de mijlpaal van de tiende aflevering bereikt. Van de schuchtere leerling-journaliste heeft Bengtson zich in de boeken van Liza Marklund ontwikkeld tot ervaren rot in het vak met een nieuwe partner en een verbitterde ex in de achtergrond.

Nora’s verdwijning begint met een afschuwelijke martelingsscène. Het slachtoffer moet vertellen waar zijn vrouw is gebleven, maar dat kan hij niet. Hij weet niet dat ze weg is, laat staan waar ze is gebleven. De twee daders nemen geen genoegen met dat antwoord en gaan door de dood van de man.
Bengtson wordt er door de krant op uit gestuurd om de zaak te verslaan. Als zij tijdens het onderzoek ook stuit op een zaak die haar hoofdredacteur ooit succesvol in een tv-documentaire heeft vastgelegd, komt de affaire heel dicht bij Annika Bengtsons persoonlijke leven.
Naast de problemen met haar werk, moet Bengtson zich ook verweren tegen haar verbitterde ex die in het vorige boek van Marklund was ontvoerd in de Hoorn van Afrika en daar vreselijke dingen meemaakte. Tegelijk heeft Bengtson de nodige problemen met het samenwonen met haar nieuwe liefde.
Het zijn de persoonlijke ontwikkelingen die naast de gedegen en geloofwaardige plots het succes van de serie bepalen. Annika Bengtson is opgeklommen van beginnend journalist die net in de hoofdstad Stockholm is aangekomen, tot de gelouterde veteraan in dit nieuwe boek. En opnieuw weet de Zweedse successchrijfster Liza Marklund de lezer aan de stoel te kluisteren met een meer dan uitstekende thriller.