Waardering:

mr mercedesSuperboek

Een man, een Mercedes en een rij werkzoekenden die wachten tot de banenbeurs open gaat. De man geeft vol gas en rijdt op de massa in. Doden en gewonden liggen op straat, de gestoorde dader ontkomt. Dit begin van Mr Mercedes, het nieuwe boek van Stephen King, is heftig en voorspelt een boek vol spanning, drama en verrassing. En ja, die voorspelling klopt: Mr Mercedes is een heel erg goede thriller.

De succesvolle carrière van de Amerikaanse auteur Stephen King telt zo veel boeken dat de opsomming een volle pagina vergt in zijn nieuwe boek, Mr Mercedes. Horror, spanning, thrillers, graphic novels, verfilmingen, scenario’s, wat heeft King eigenlijk niet geschreven. En nu is er de thriller over een moordenaar met de bijnaam Mercedes-man.
Na de aanslag volgt een klopjacht, maar de dader blijft onvindbaar. Rechercheur Bill Hodges, de leider van het rechercheteam, gaat maanden later teleurgesteld met pensioen. De Mercedes-moorden blijven hem in zijn dromen achtervolgen en hij zakt langzaam weg in een depressie. De gedachte aan zelfmoord komt bij hem op.
Maar dan krijgt hij een brief van de Mercedes-man, waarin Hodges wordt aangemoedigd zijn dienstpistool te pakken en zich door zijn hoofd te schieten. Die brief maakt Hodges echter zo kwaad dat hij uit zijn apathie en depressie wakker wordt en opnieuw achter Mr Mercedes aangaat. Dan blijkt dat de politie – hij zelf – grote fouten heeft gemaakt in het oorspronkelijke onderzoek en dat de dader minder onzichtbaar is dan Mr Mercedes zelf denkt. En als hij fouten begint te maken, komt Hodges steeds dichterbij.
In het boek wisselt het gezichtspunt telkens tussen de jager en zijn prooi. Zo krijgt de lezer ook inzicht in de daden en gedachten van de twee antagonisten waardoor het boek nog eens extra spannend wordt. Natuurlijk is Mr Mercedes goed geschreven, zijn er fraaie personages geschetst en is er voldoende oog voor humor om de spanning even te breken en de lezer adem te laten halen. Mr Mercedes is al met al een echte must-read voor de liefhebber van spannende boeken.
logo luitingh-sijthoffBestel dit boek direct van de uitgever via deze link.