Waardering:

De onwaarschijnlijke waarheid

De Antwerpse schrijver Stan Lauryssens is óf een fantast van het zuiverste water óf hij heeft een onwaarschijnlijk leven geleid. Is hij echt opgeklommen van krullenjongen in een kaasfabriek tot gewaardeerd buurman van de wereldberoemde surrealistische schilder Salvador Dali? Fantasie? Of onwaarschijnlijke waarheid.

Maar hoe belangrijk is eigenlijk het antwoord op die vraag over feit of fictie. Feit is dat Stan Lauryssens, inmiddels een bekende schrijver van bloedige thrillers over zijn stad aan de Schelde, een onwaarschijnlijk goed boek heeft geschreven. Naar eigen zeggen kijkt hij vol humor en zelfspot terug op zijn levensweg langs kleine krabbelaars, grote zwendelaars en doorgewinterde oplichters.

Als verkoper van vervalste Dalí-schilderijen werd Lauryssens door de Belgische politie opgepakt en aan een scherp verhoor onderworpen. Toen justitie even niet oplette vertrok hij stilletjes naar Spanje. Daar had hij een zak met geld op de bank gezet als stille reserve. Hij kocht een villa waar hij toevallig de buurman van Salvador Dalí werd. Op verzoek van Interpol werd hij door de Spaanse politie opgepakt en vervolgens in een cel gestopt. Pas als blijkt dat hij amnestie heeft gekregen bij de Belgische troonswisseling, komt hij weer vrij.

Het plot klinkt kort en kaal, maar is het niet. Stan Lauryssens vertelt de ene anekdote na de andere. Hij toont inzicht en begrip voor een heleboel verschillende werelden: die van de kunstenaar en van de oplichter, maar ook van de gedetineerde Vlaming in een internationale vleugel van de gevangenis waar allerlei vage figuren op verzoek van Interpol worden vastgehouden. Dalí & I is een aaneenschakeling van vreemde en hilarische momenten, heerlijk om te lezen.

Dat vonden de filmmakers van Hollywood blijkbaar ook. Want het boek, waar Stan Lauryssens al jaren geleden in België mee debuteerde, wordt op dit moment verfilmd met Al Pacino in de rol van Salvador Dalí. Natuurlijk is het script verschillende malen herschreven, maar de hoofdrolspeler heet nog steeds Stan en het gaat over het levensverhaal van de kleine zwendelaar Lauryssens.

Door de publiciteit in Amerika die aan elke film met grote namen vooraf gaat, is de belangstelling van uitgevers voor het werk van Stan Lauryssens gewekt. Hij herschreef zijn boek zelf zodat het opnieuw –nu ook in de Verenigde Staten – kon worden uitgegeven. Inmiddels is het boek al aan meer dan dertig landen verkocht, waarmee Lauryssens zich aan de absolute verkooptop van de Nederlandstalige thrillerauteurs vestigt. Ook zijn latere, zeer bloedige, thrillers worden momenteel vertaald om in Amerika te worden uitgegeven.

Het is een onverwacht succes voor de kleine Antwerpenaar. Zijn thrillers zijn tot nu toe minder gewaardeerd en verkocht dan de boeken van iemand als Pieter Aspe. Lauryssens’ thrillers vol afgrijselijke moord en doodslag zijn misschien minder goed te verteren dan de minder harde stijl van Aspe, maar met Dalí & I scoort Stan Lauryssens terecht een wereldhit. Een verhaal om te lezen, te herlezen en daarna nooit meer te vergeten.