Waardering:

Jong geleerd, oud gedaan

Aan inspiratie en thema’s heeft de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg geen gebrek. In haar nieuwste boek Steenhouwer laat zij een keur van duistere driften op de lezers los: moord op een klein meisje, pedofilie, godsdienstwaanzin, overspel en een duister en bloedig verleden. Deze mix maakt van Steenhouwer een ijzersterke thriller.

In haar derde boek dat in Nederland is verschenen, komen haar vaste hoofdpersonen Patrik Hedström en zijn vrouw Erica terug. Läckberg volgt knap het leven van de rechercheur en zijn vrouw in het kleine Zweedse kustplaatsje Fjällbacka. In het vorige boek was Erica zwanger en nu hebben de twee een dochtertje. De roze bril van de jonge moeder blijkt knap tegen te vallen. Goed bedoelende schoonouders, borstvoeding en een brullende baby brengen aanvankelijk niet het geluk dat Erica en Patrik er van hadden verwacht. Het echtpaar moet eerst een nieuwe routine vinden.

Het boek begint met de dood van de zevenjarige Sara. Wat een ongeluk leek, blijkt al snel moord. Maar wie kan dat in de kleine gemeenschap hebben gedaan? Patrik Hedström staat voor een raadsel. De van godsdienstwaanzin overlopende koster Arne, de buurman die ruzie heeft met de oma van Sara, de vader die vreemd gaat met een jonge vrouw in het dorp? Keuze genoeg.

Uiteindelijk ligt de oplossing in een ver verleden. De jonge dochter van een fabrieksdirecteur verleidt een steenhouwer en wordt tot haar afgrijzen zwanger. Het verwende wicht moet het luxueuze leventje achter zich laten om met de steenhouwer in barre armoede verder te leven. Zij meent ‘recht’ te hebben op meer en slaat in haar tocht naar geluk lukraak om zich heen.

Ook in haar eerdere boeken zoekt Camilla Läckberg de duistere kanten van het leven op. Zij windt geen doekjes om de gewelddadigheden, maar haar scherpe pen gaat nergens over de schreef.

Läckberg heeft dit keer echter wel voor een ingewikkelde opbouw van haar boek gekozen. Verleden en heden lijken twee aparte verhalen binnen dezelfde kaft en pas langzaam dringt het door dat de gebeurtenissen langzaam naar elkaar toe groeien. Ook de grote hoeveelheid personen, die het verhaal bevolken, draagt bij aan de complexiteit van Steenhouwer. De kracht van Camilla Läckberg is echter om juist in zo’n verhaal alles in nette banen te leiden. Het mag dan ingewikkeld zijn, Steenhouwer is niet verwarrend. Sterker nog, het is een heerlijk boek om je in te verliezen.