Waardering:

Van Hells Angels en superrijke beurshandelaren

Het lijkt een eenvoudige zaak te worden voor de Zweedse rechercheur Irene Huss. Een rijke beurshandelaar springt van het balkon van zijn flat en slaat te pletter tegen de stoepstenen. Duidelijk zelfmoord. Of heeft iemand de zestigjarige rijke rokkenjager een handje geholpen. In Novemberval van de Zweedse schrijfster Helene Tursten buigt rechercheur Irene Huss zich over dit raadsel.

Irene Huss is inmiddels niet alleen de held in boeken, er is ook een thrillerserie naar aanleiding van de boeken van Tursten gemaakt. Wat is dat eigenlijk met Scandinavische schrijvers. In vrijwel alle gevallen schrijven zij politieromannen en na een succesvolle start publiceren zij een voldragen serie rond hun hoofdpersoon. Henning Mankell, Liza Marklund, Håkan Nesser en Anne Holt om maar eens een paar voorbeelden aan te halen, hebben langlopende series op hun naam staan. Blijkbaar is de traditie, die jaren geleden is gestart door Sjowall en Wahloo met hun boeken over Martin Beck, zo diepgeworteld dat maar weinigen zich er aan kunnen onttrekken.

Novemberval van Helene Tursten belooft veel goeds voor de serie die nog in Nederland moet verschijnen. Irene Huss is nu eens geen afgetobde detective die het slecht met zijn baas kan vinden maar wel de misdaden oplost. Huss is getrouwd, twee kinderen en een begripvolle man die het meeste werk thuis opknapt. Ze kan goed met de collega’s opschieten en werkt in een team dat zich verdiept in de zelfmoord van de beurshandelaar.

Al snel blijkt het overigens helemaal niet over zelfmoord te gaan. Iemand heeft de man van het balkon gegooid. Het Götenborgse rechercheteam dringt langzaam tot de wereld van de man door. De vreemde zoon, zijn losbandige vrouw en de onwaarschijnlijke connectie van de familie met drugs en Hells Angels. Als er twee bommen ontploffen, waarbij ook nog eens doden vallen, wordt het onderzoek steeds ingewikkelder. Als de beurshandelaar met een bomaanslag moest sterven, waarom is hij dan van zijn balkon gegooid? Kon de moordenaar niet meer wachten?

Tursten schrijft met een vlotte pen het ingewikkelde plot goed op. Soms bedient ze zich wel eens van de truc om informatie achter te houden om de spanning op te voeren, maar gelukkig is dat meestal bedoeld als ‘cliffhanger’ om een hoofdstuk af te sluiten. Het verhaal zit verder goed in elkaar en gaat nergens over de grens van de geloofwaardigheid. Novemberval van Helene Tursten, eigenlijk een tandarts die naar de pen geep toen zij om gezondheidsredenen niet langer de boor mocht hanteren, is een prima boek dat precies past in de traditie van Zweedse politieseries.