monogram moordenDe nieuwe Agatha Christie

Hercule Poirot, een beetje dik, krulsnor, dol op koffie en goed eten, staat op uit de archieven en beleeft een nieuw avontuur in Londen, waar Scotland Yard geen raad weet met een serie raadselachtige moorden. Bijna veertig jaar na haar overlijden, is er een nieuwe ‘Agatha Christie’ verschenen. In haar naam geschreven door de Engelse thrillerauteur Sophie Hannah.

De Monogram Moorden is een bijzonder project om de succesvolle reeks rond de Belgische politieman Hercule Poirot nieuw leven in te blazen. Met instemming van de erfgenamen van Agatha Christie is daarvoor bestsellerauteur Sophie Hannah gevraagd om een detectiveverhaal te schrijven in de stijl van de in 1976 overleden Christie.

Een rustige avond van Hercule Poirot in een klein restaurant wordt verstoord als een jonge vrouw in paniek binnen komt. Zij zegt in levensgevaar te verkeren, maar voordat Poirot meer te weten komt, gaat zij er vandoor. Later die nacht worden drie mensen vergiftigd in een luxe hotel. Scotland Yard staat voor een raadsel. Hercule Poirot probeert de oplossing te vinden voordat de moordenaar opnieuw een slachtoffer maakt. Daarbij moet de detective in het verleden graven om de puzzel te kunnen begrijpen.

Al eerder zijn pogingen ondernomen om de successen uit het verleden te laten herleven. Zo heeft Tomas Ross enkele boeken geschreven in de stijl van Havank. Hoe leuk de detectiveserie ook was en hoe goed Ross het vervolg ook schreef, na drie afleveringen is er opnieuw een eind aan De Schaduw van Havank gekomen.

Hetzelfde nadeel geldt voor deze nieuwe ‘Agatha Christie’. Het plot zit geweldig goed in elkaar, de oplossing is verrassend en de personages voldoen precies aan het hedendaagse beeld dat wij hebben van honderd jaar geleden. Maar die schrijfstijl past niet echt meer in deze tijd. De schier eindeloze dialogen van Poirot, de manier waarop alle betrokkenen bijeen komen waar de Belgische detective de moordenaar zal aanwijzen, het zijn elementen waar Agatha Christie groot mee is geworden, maar die het in een hedendaagse detective niet meer zo goed doen.

De Monogram Moorden is een leuk nostalgisch boek om te lezen. Maar het doet toch meer aan voltooid verleden tijd denken dan aan Michael Robotham of Rosamund Lupton, succesvolle Engelse schrijvers van nu.

Bestel direct van de uitgever via deze link.