Waardering:

Nesbo - Zoon 150Fantastische thriller

De Noorse schrijver Jo Nesbø overtreft zichzelf met zijn nieuwe boek, De Zoon. Een niet weg te leggen boek over de zoon van een politieagent die zijn vader wreekt. Opnieuw een fantastische thriller van een auteur die al jaren aan de top staat.

Foto Stian Andersen
Foto Stian Andersen

De Zoon begint in de streng beveiligde gevangenis waar gedetineerden ‘biechten’ bij een zwaar verslaafde jongen. De gevangenen gaan liever naar hem dan naar de priester, want de jongen zal nooit iets zeggen. Die jongen is de zoon van een politieagent die zelfmoord pleegde nadat hij had bekend belangrijke informatie te hebben verkocht aan De Tweeling, de topcrimineel in Oslo. Maar dan hoort de jongen dat zijn vader helemaal geen zelfmoord pleegde. Hij is vermoord om de echte ‘mol’ te beschermen.

De Zoon stopt acuut met drugs en gaat met alle kennis die hij al die jaren in de gevangenis heeft opgedaan op een bloedige wraaktocht om de schuldigen aan de moord op zijn vader te straffen. De politie maar ook die topcrimineel starten een klopjacht op De Zoon maar die weet zijn achtervolgers lang voor te blijven. Ook de oude vriend van zijn vader, tegenwoordig rechercheur moordzaken, zit hem op de hielen. Maar die rechercheur heeft een heel ander doel voor ogen dan De Zoon denkt.

Jo Nesbø kan als weinig anderen een verhaal goed en strak vertellen. Geen uitgebreide terugblikken, jeugdtrauma’s of een ongelukkige jeugd. En ook geen sociale aanklachten tegen de huidige maatschappij. Een jongen die na de zelfmoord van zijn vader het verkeerde pad kiest. En die kiest voor wraak als hij de waarheid jaren later hoort.

Daar staat tegenover dat het verhaal de lezer door de duistere kanten van de rijke Noorse samenleving voert waar de deftige elite hartelijke banden onderhoudt met de criminele kant van die maatschappij en waar corrupte ambtenaren justitie in de weg zitten.

De Zoon is een ongewoon goede thriller: geloofwaardig plot, heldere karakters, heel erg spannend, niet weg te leggen. Na de fascinerende serie over de sombere rechercheur Harry Hole is De Zoon – overigens geen onderdeel van een serie – een bijna opgewekt boek dat nu eens niet in somberheid eindigt. Nesbø heeft gewoon een fantastische thriller geschreven.

logo_cargoBestel direct van de uitgever via deze link.