Waardering:

bjorkBeklemmende thriller

Vreemde moorden op kinderen brengen het topteam van de Noorse politie weer samen. Ook de labiele superspeurder Mia Kruger komt terug uit haar retraite. De bundeling van krachten blijft lang tevergeefs in Ik reis alleen, een beklemmende topthriller uit Scandinavië.

Thrillers uit Scandinavië neigen naar zwaarmoedige personages. Depressieve rechercheurs, verwaarloosde wijken, zwartgallige humor. De Noorse schrijver Samuel Bjørk lijkt al net zo zwaar op de hand als zijn collega-schrijvers. Hoofdpersoon Mia Kruger zit op een eenzaam rotseilandje voor de kust moed te verzamelen om zelfmoord te plegen. Het topteam van de politie is ontbonden en de voormalige baas van het team zit zich op te vreten van ergernis ergens in een provinciestad.
Maar dan worden kinderen ontvoerd en vermoord. Daarbij is er iets vreemds aan de hand: er is geen sprake van misbruik en de slachtoffers hebben niet geleden. Daar zorgt de dader met medicamenten wel voor. Noorwegen is in alle staten, de pers zet het hard neer en de politieke leiding ziet geen andere mogelijkheid dan het topteam in ere te herstellen. Mia Kruger komt van haar eiland, de baas mag terug naar Oslo en de jacht begint.
Ik reis alleen is een met alle zwaarmoedigheid toch een ijzersterke thriller. Een kronkelig maar geloofwaardig plot met interessante personages houdt de lezer tot de laatste bladzijde in zijn greep. Bjørk heeft zeker een goede pen en weet hoe hij de spanning moet opvoeren. Hopelijk is Ik reis alleen niet het laatste boek dat van deze schrijver in de Nederlandse boekwinkel komt te liggen.

logo luitingh-sijthoffBestel direct van de uitgever via deze link.