Waardering:

Basis CMYK‘Ik schrijf niet om mensen bang te maken’

De thrillers van de Engelsman Steve Watson houden de lezer aan de stoel geplakt. Drama en spanning tekent zijn boeken. De auteur is zich van geen kwaad bewust. ‘Zo eng zijn mijn boeken toch niet? Ik weet blijkbaar niet wat eng is. Maar ik schrijf niet om mensen bang te maken’.

watsonIn de boeken van Steve Watson redt niet iemand de wereld van de ondergang, er zijn geen wilde achtervolgingen door steden, geen superhelden of heldinnen. Het gaat over gewone mensen en de drama’s in het persoonlijke leven. ‘Beslissingen zijn als kleine stapjes die mensen nemen. Maar als ze dan terugkijken, blijkt het op te tellen tot een enorme sprong. Ook de hoofdpersoon in mijn boek kijkt terug op haar leven. Ze was een beetje wild, XTC, hele nachten dansen. Dat leven is beetje bij beetje veranderd in een normaal leven. In haar hart mist ze het en wil ze wel terug naar die opwindende tijd’.

In zijn eerste twee boeken schrijft Watson over de drama’s in het persoonlijke leven, de geheimen en leugens van gewone mensen. ‘Als mensen onder druk komen te staan, zie je dat het fineer van de samenleving los laat en dat mensen anders reageren dan ze dachten. Basaler’. Het idee van de vrouw met twee levens is al jaren geleden bij de schrijver ontstaan, toen hij de online blog van een vrouw volgde. ‘Je leest die kleine brokjes van haar leven en denkt haar te kennen. Maar dat is natuurlijk niet zo. Je weet niet hoe mensen zich presenteren op internet. Iedereen heeft twee gezichten. Een voor op het werk en een voor thuis of met vrienden in de kroeg. Ik ook’.

Alhoewel hij altijd al schrijver wilde worden, is hij toch gaan studeren en terecht gekomen in de zorg. Hij werkte als technisch onderzoeker in een Londens ziekenhuis, waar hij zich specialiseerde in de behandeling van dove of slechthorende kinderen. ‘Ik wil er niet te min over doen, maar het werk in de zorg voelde als een troostprijs. Niet als iets dat ik altijd al wilde doen. Naarmate ik ouder werd en in mijn werk opklom, kreeg ik steeds minder vrije tijd. Op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt, ben parttime gaan werken in een lagere functie om tijd en energie vrij te maken en een boek te gaan schrijven’.

Dat boek – Voor ik ga slapen – is meteen een hit geworden, verfilmd met Nicole Kidman in de hoofdrol en sindsdien is Steve Watson (44 jaar oud en samenwonend met zijn vriend) fulltime schrijver; met nadruk geen thrillerauteur, zegt hij in de hippe Londense lunchroom The Modern Pantry. ‘Ik heb nooit gedacht: ik ga thrillers schrijven. Ik wil pageturners schrijven, boeken die mensen niet weg kunnen leggen. Ook mijn derde boek begint niet als een thriller. Maar spannende elementen sluipen er nu al in dus het is echt onvermijdelijk dat mijn nieuwe boek weer een thriller gaat worden’.
anthosBestel dit boek direct van de uitgever via deze link.