Waardering:

het slechte padJacht op vrouwenmoordenaar

Als assistent Robin Ellacott van privédetective Cormoran Strike een pakje aanneemt, denkt zij dat het wegwerpcamera’s zijn die zij voor haar trouwpartij heeft besteld. Maar het blijkt een afgezaagd been te zijn. Het is het begin van een heftige speurtocht naar een vrouwenmoordenaar die nog een appeltje te schillen heeft met Strike. En die bovendien staat te popelen om de mooie en jonge assistente Robin als volgende slachtoffer wreed te vermoorden. Het derde deel van de serie rond Strike van Robert Galbraith – het pseudoniem van J.K. Rowling, de wereldberoemde schrijfster van de Harry Potter serie – is een echte vakantietopper: heel mooi geschreven, lekker rustig tempo, spannend plot en 568 pagina’s dik.

Strike en Ellacott hebben zich in Londen niet geliefd gemaakt bij de politie in hun eerdere onderzoeken. Zij hebben moorden opgelost waar de politie geen raad mee wist en dat wordt ze niet in dank afgenomen. Als Robin dan ook een afgezaagd been ontvangt en Strike een aantal mogelijke daders noemt, zet de Londense recherche niet meteen alles op alles om de dader te pakken. Als er meer lichaamsdelen met de pakketpost arriveren, zet Cormoran Strike zelf alles opzij om het raadsel op te lossen.
Het slechte pad is een echte ‘who-dunnit’ in de beste Engelse traditie. Het geloofwaardige plot zit goed in elkaar en zijn genoeg verrassende wendingen om de lezer bij de les te houden. Natuurlijk is de misdaad en vervolgens de speurtocht aan de huidige tijd aangepast met voldoende gruwelijke details maar taalgebruik en humor voorkomen dat het verhaal aanvoelt als een Amerikaanse harde thriller. Dat taalgebruik is een van de sterkste punten van het boek, zoals van een topauteur als Rowling natuurlijk ook wel mag worden verwacht.
Voor een perfecte thriller is overigens het tempo aan de lage kant en vraagt van de lezer het nodige geduld. Zeker gezien de omvang van het boek. Maar aan de andere kant is dat ook de charme van dit boek. Lekker lui in een hangmat op het strand, bij het zwembad of op de camping. Het slechte pad is een heuse vakantietopper.

Logo_BOEKERIJ_zwart-kleinBestel dit boek direct van de uitgever via deze link.