Waardering:

Kruis en muntExtreme orgaanhandel

Een jong Vlaams stel zoekt een nieuw leven in de Provence. Hij gaat vast vooruit, zij komt later. Maar als zij dan in het zuiden verschijnt is hij verdwenen. Tegelijk wordt in het Franse vreemdelingenlegioen een sergeant wegens vergaande wreedheden ontslagen. De man stort zich vervolgens met zijn kameraden op de orgaanhandel. Het lijken twee verschillende verhalen in het debuut van de Vlaamse thrillerauteur Koen Strobbe, maar die lijnen komen toch langzaam maar heel zeker bij elkaar in dit verrassend sterke en razend spannende boek Kruis en Munt.

De jonge vrouw, sterrenchef in Vlaanderen, gaat op zoek naar haar verdwenen partner en krijgt hulp van een wijnbouwer en tevens ex-agent. De speurtocht leidt het tweetal door de achterbuurten van de Provence, langs kampen van Roemeense Roma en bordelen in donkere steegjes. Er ontvouwt zich een huiveringwekkend plot van nietsontziende criminelen, rijke en machtige mannen en vrouwen die alles voor hun gezondheid over hebben.
Aan de andere staat de duistere sergeant van het Vreemdelingenlegioen die een lucratief handeltje is begonnen na zijn ontslag uit de actieve dienst. Daarbij maakt hij gebruik van zijn oude maten uit het Franse leger.
Koen Strobbe, zelf wijnbouwer in de Provence, heeft met zijn eerste thriller meteen maar een heerlijk boek geschreven. De kersverse auteur heeft afgelopen najaar de Aspe Award in de wacht gesleept. Dit is een jaarlijkse schrijfwedstrijd georganiseerd door de bekende Vlaamse thrillerschrijver Pieter Aspe en zijn uitgever Manteau.
Kruis en Munt is een verrassend goed geschreven thriller met een prima plot. Voldoende spanning met huiveringwekkende beelden van criminelen en slachtoffers in de jacht op het grote geld. Het onderwerp illegale orgaandonatie is goed gekozen want wie wil er niet een onoverwinnelijke ziekte overwinnen? Het geloofwaardige verhaal hapert nergens en dat is in zo’n ingewikkeld plot een hele kunst. De personages mogen dan wat beter worden uitgewerkt in volgende boeken, maar voor een debuut smaakt Kruis en Munt absoluut naar meer.

logo-manteauBestel dit boek direct van de uitgever via deze link.