Waardering:

Verraad en moord

 

Een foute agent in New York denkt een uitweg te hebben gevonden uit de doodlopende weg van zijn leven door een geldtransport van een drugsbaas te overvallen. Maar dat gaat niet helemaal naar wens. R.J. Ellory schetst in zijn bikkelharde boek Een inktzwart hart een wereld van geld, geweld, verraad en moord waarbij eigenlijk vrijwel niemand onschuldig blijft.

Dat er bij de overval die door de foute agent wordt georganiseerd zeven doden vallen, ach, het zijn allemaal geharde criminelen, maar er wordt ook een meisje zwaar gewond. En dat is niet de bedoeling van agent Vincent Madigan. Bovendien vermoedt de drugsbaron, waarvoor Madigan klusjes opknapt, dat de overval het werk zou kunnen zijn van een rechercheur. Madigan moet snel een plan  bedenken om het gevaar af te wenden. Dat plannen maken valt echter niet mee als je onder invloed van drank en drugs door het leven gaat.

R.J. Ellory schetst in zijn nieuwe boek Een inktzwart hart hoe Vincent Madigan langzaam maar zeker afzakt. Van gerespecteerd agent tot verschoppeling en cynische moordenaar. Het is een bloedige tocht langs moorden, martelingen en nietsontziende misdadigers voor wie geld belangrijker is dan een leven. Het plot van Een inktzwart hart is kronkelig maar blijft begrijpelijk en zelfs geloofwaardig al is het soms bijna te ingewikkeld om te volgen. De toon van het boek is rauw, groezelig en net als de hoofdrolspelers nietsontziend. Madigan maakt overal waar hij komt vijanden, liegt en bedriegt iedereen, maar hij is tegelijk zo eenzaam en toch ook charmant dat hij de lezers moeiteloos het verhaal door trekt. Een echte Amerikaanse bikkelharde thriller met een aangrijpend plot en met een helaas wat tegenvallende finale.