Waardering:

HetGeheimVanVoetbalmoedersVoetbal als thriller

De ouders van een uitzonderlijk voetbaltalent liggen met elkaar overhoop over de jonge voetballer. De vader wil dat zijn zoon het geld grijpt bij een topclub, omdat hij dan ook van zijn geldproblemen zal zijn verlost, terwijl de moeder haar zoon een bezorgde jeugd gunt en niets van de overstap naar een topclub wil weten. Dan verdwijnt het talentvolle voetballertje spoorloos en de politie moet het doolhof van de harde voetbalwereld in. Een vermakelijke thriller over een wereld achter de glamour en glitter van de profvoetballer.

Boeken over voetbal en voetballers zijn er meer dan genoeg. Het verhaal over Wim Kieft en zijn coke-verslaving heeft onlangs zelfs de NS-publieksprijs gewonnen. Maar een voetbalthriller is iets nieuws. Die leemte vult het schrijversduo dat zich achter het pseudoniem Peter Lane verschuilt, met een verhaal over de misstanden, de uitbuiting en het crimineel vermogen achter het topvoetbal. De twee weten waar ze over schrijven. De een is Leen Looijen, oud-voetbaltrainer van een hele reeks profclubs in binnen- en buitenland. De ander is Peter de Jonge, sportjournalist en oud-hoofdredacteur van het AD.
Het geheim van voetbalmoeders vertelt het verhaal van een uitzonderlijk voetbaltalentje bij een amateurclub. Profclubs uit de buurt – Vitesse en NEC – willen de jongen inlijven, maar ook vanuit het buitenland – Manchester City – is er belangstelling om het supertalent vroeg vast te leggen. Moeder Noortje houdt het echter tegen. Zij ziet niets in voetbal en wil dat haar zoon een normale jeugd heeft in het dorp waar zij wonen. Vader Arie is zelf een mislukte profvoetballer en trainer en hij wil dat zijn zoon de carrière volgt die bij hem op niets is uitgelopen. Bovendien heeft Arie vanwege gokschulden stiekem al voorlopige contracten getekend met diverse voetbalmakelaars. Het handgeld is hij inmiddels allemaal al weer kwijt. Dan verdwijnt het jongetje spoorloos. De politie gaat op zoek, maar komt geen stap dichter bij het terugbrengen van de jongen. Hij is verdwenen in de donkere en duistere diepten van de voetbalwereld waar alleen geld een rol speelt.
Het duo heeft een zeer vermakelijke thriller geschreven vol spannende elementen maar ook met de nodige humor om de ernst van het verhaal te verlichten. Want wie dit boek leest en weet dat de schrijvers jarenlang in dit wereldje hebben rondgekeken, kijkt toch anders naar het spelletje op grasmat of kunstgras. De twee hebben voor het onderwerp een aantrekkelijke schrijfstijl, alleen zouden de auteurs meer aandacht aan het plot moeten geven. Ondanks enkele verrassende wendingen, is het verhaal toch wel wat voorspelbaar.
Bestel direct van de uitgever via deze link.