Waardering:

zwaan

Gruwelijke wraak

Wat hebben een Antilliaanse rokkenjager, een keiharde en verbitterde zakenman en een mooie maar arrogante vrouw te maken met neuroloog Ernst Jansen Steur? En wat moet de zichzelf steevast als ‘lillijk’ omschrijvende Debby van Selm tussen al deze mensen uit de betere kringen terwijl zij zelf arm en van arme komaf is? Peter de Zwaan laat deze mensen in zijn nieuwe boek, Loverman, een bloedige dans uitvoeren rond de medische missers van de neuroloog in het Medisch Spectrum Twente.

Loverman – de bijnaam van de Antilliaanse man die leeft van het versieren en daarna kaalplukken en manipuleren van vrouwen – draait in de eerste plaats om die Jansen Steur. De verslaafde neuroloog kon jaren zijn gang gaan en werd uiteindelijk geschorst en ontslagen na vele klachten over verkeerde diagnoses en overbodige medische ingrepen. Maar omdat de Nederlandse inspectie alles in eerste instantie onder de pet hield, kon de arts in Duitsland ongehinderd aan de slag gaan. Tot krant Tubantia/Twentsche Courant en RTV Oost de onthullingen publiceerden.

Peter de Zwaan laat de bestuurders die verzuimden in te grijpen toen Jansen Steur al duidelijk niet meer te vertrouwen was, een voor een op de meest gruwelijke wijze afmaken door een gemaskerde man. Als een van de slachtoffers aan die gemaskerde dader vraagt: waarom. Zegt die: ‘Geld verdienen, mensen die je nodig hebben laten barsten, een neuroloog die niet deugt zijn gang laten gaan, medeverantwoordelijk zijn voor mijn broer, maar je geen donder van hem aantrekken, daarom’.

Maar waarom springt die Loverman dan met de eenzame Debby in bed? Debby die nog steeds treurt om haar overleden zoontje die mogelijk door een auto van de weg is geduwd toen hij op zijn zesde verjaardag voor het eerst op zijn ‘grote fiets’ zat? Als zij met een gepensioneerde politieman op onderzoek gaat stort de wereld van de Loverman en zijn opdrachtgever langzaam maar zeker in elkaar.

Loverman is opnieuw een prachtig boek van De Zwaan; dé stylist van de Nederlandse thrillerwereld. Het is tevens het meest bloederige boek van de hand van De Zwaan, die in zijn nieuwe werk de ene gruwel na de andere afgrijselijke moord laat passeren. Maar verder is het een echte De Zwaan: levensechte dialogen, vreemde personages en een goed uitgewerkt plot. Het is overigens het eerste boek van uitgeverij De Zwarte Zwaan; de eigen uitgeverij van de auteur zelf.