Waardering:

grisham

Geweldige Grisham

Als een rijke, blanke man in het Zuiden van Amerika zelfmoord pleegt, komen zijn twee kinderen voor het eerst in tijden naar het kleine stadje in Mississippi om de erfenis vast te bekijken. De zwarte huishoudster ontvangt hen vriendelijk, bedient, maakt schoon en als dank ontslaan de erfgenamen haar op staande voet. Die kinderen weten niet wat ze te wachten staat. De rijke man, Seth Hubbard, heeft de twee namelijk onterfd en laat alles – miljoenen dollars contant geld, het huis, het land er omheen – juist aan die huishoudster na.

Daar leggen de kinderen zich natuurlijk niet bij neer. Zij schakelen advocaten in en de rechtszaak kan beginnen. Het loopt uit op een spel vol smerige trucs, vals spelende advocaten en een arrogante rechter. Kortom, een echt John Grisham, waar het niet draait om waarheid of rechtvaardigheid, maar om winnen voor een jury. ‘Bij een rechtszaak gaat het niet om eerlijkheid. Bij een rechtszaak gaat het er om dat je wint’, laat Grisham een van de advocaten zeggen als er opnieuw een loopje wordt genomen met de procesregels.

In De Erfgenaam staat de jonge advocaat Jake Brigance aan de ‘goede’ kant van de zaak. Hij verdedigt het testament en daarmee de zwarte huishoudster, Lettie Lang. Voor het eerst in zijn lange schrijverscarrière grijpt Grisham terug op een persoon die hij in eerder boek introduceerde. Dat is die advocaat Brigance, die eerder in De Jury een zwarte man verdedigde die twee jonge blanke mannen neerschoot omdat die twee zijn dochter ontvoerden en verkrachtten. Opnieuw staat Brigance tegenover een overmacht die hem dreigt kopje onder te duwen.

Het is een favoriet thema van de meester van de Legal Thriller. De eenzame, jonge advocaat die het opneemt tegen een overmacht aan gearriveerde, doortrapte advocaten. Ook in De Erfgenaam weet John Grisham dat uitstekend te brengen. Een zeer geloofwaardig plot, gedetailleerde beschrijvingen van de rechtsgang en een uiterst verrassend slot maken van het 25ste boek van John Grisham een van beste van zijn hand die de laatste jaren zijn verschenen.