Waardering:

ludlum utopiaDe gevaren van technologie

Wat is een moderne mens zonder zijn technologie? Zonder iPhone, tablet, laptop, desktop is hi of zij nergens. Ook op militair gebied heeft de technologie toegeslagen, zoals met nachtkijkers, laser en drones. Maar hoe ver gaat het met die vernieuwingen? Komt er een zakcomputer die rechtstreeks communiceert met de hersenen van de gebruiker om beter te kunnen zien en horen?

In Het Utopia Experiment is er zo’n computer op de markt. Door ‘knoppen’ in de schedel te schroeven, sturen de gebruikers de computer met hun gedachten aan, door oogbewegingen worden apps geopend en gebruikt en een nieuw zoekprogramma geeft internet een extra dimensie.

Het Amerikaanse leger krijgt een speciale militaire uitvoering van het apparaat, waardoor de effectiviteit van de soldaat verveelvoudigt.

Maar als duidelijk wordt dat het nieuwe apparaat niet alleen voordelen biedt, en dat een geheime factie binnen het Amerikaanse leger er bij is betrokken, komt de supergeheime Cons-Ops van de Amerikaanse overheid in actie. Agent Jon Smith, die al in vele boeken van Ludlum de wereld heeft gered, wordt op de zaak gezet.

Deze nieuwe Ludlum-thriller – de beroemde auteur is al jaren geleden overleden, maar naar zijn ideeën verschijnen er nog steeds actiethrillers die door ‘coauteurs’ zijn geschreven – onderstreept opnieuw het goede in Amerika. Als er al problemen zijn, is dat volgens de actiethrillers van Ludlum het gevolg van extremisten in eigen kring.

Zoals het genre actiethriller vraagt, staat Het Utopia Experiment bol van gewelddadige acties. Maar in tegenstelling tot veel boeken van Ludlum gaat dit boek niet alleen om moorden, martelen en verkrachten. De schrijver stelt zich nadrukkelijk de vraag waar technologie ons kan brengen en wat de gevaren zijn van het volledig vertrouwen op die ontwikkelingen. Het maakt deze Ludlum tot een beter boek dan de platte term actiethriller doet vermoeden.