Waardering:

patrick-de-bruyn_charlyAfrekening

Het heeft even geduurd voordat de Vlaamse auteur van psychologische thrillers met een nieuw boek kwam. Dat boek is er nu en ja, het is het wachten meer dan waard geweest. Charly is een bijzonder goede thriller over opgroeien, vriendschap en wraak.

Een meisje van 18, Charly, heeft een vreselijke jeugd achter de rug. Haar vader pleegde zelfmoord en zij was degene die hem vond. Met haar moeder heeft ze nauwelijks contact. Nu studeert ze echter psychologie en ze heeft die rottijd achter zich gelaten. Denkt ze. Maar het verleden laat zich zo makkelijk niet begraven. Charly sluit tot haar verbazing vriendschap met de populaire medestudente Allison en de twee zetten de bloemetjes buiten. Tot Charly door omstandigheden terug gaat naar het huis waar het allemaal is begonnen. En alles niet blijkt te zijn zoals zij had gedacht.
Patrick de Bruyn, de Vlaamse specialist als het gaat om psychologische thrillers, maakt met dit verhaal over vriendschap en wraak een verpletterende indruk. Het schetst Charly op een indrukwekkende wijze als het stille verlegen meisje dat pas opbloeit als zij vriendschap sluit met partygirl Allison. Ook andere personages zoals die rijke en modieuze Allison komen door De Bruyn tot leven.
Charly is dan ook een goed geschreven boek met een geloofwaardig en tegelijk ijzingwekkend plot en een verrassende finale. De Nederlandse lezer moet overigens wel even over het zeer Vlaamse taalgebruik van De Bruyn stappen. Maar als de lezer de rijkdom van het Vlaams op waarde schat, krijgt er een prima thriller voor terug.

Sterren: 4