Waardering:

Omslag-Fout-goud-jpegGoudroof

Afghanistanveteraan Elmer krijgt de schok van zijn leven als na het overlijden van zijn oma blijkt dat hij een bastaardzoon van een rijke bankier is. Op zoek naar zijn nieuwe familie stuit hij op de roof van het Nederlandse goud door de Nazi’s. Het nieuwe boek van Roel Janssen, Fout Goud, over die speurtocht is een opwindende mix van feiten en fictie.

Op haar oude dag ziet de oma van Elmer het allemaal niet zo scherp waardoor zij ongewild haar verleden opbiecht tegenover haar kleinzoon. Er blijkt een connectie te zijn naar een rijke bankiersfamilie.
Elmer gaat op onderzoek en stuit de geheimen rond het door de Nazi’s geroofde goud van de Nederlandsche Bank. Hij blijkt niet de enige die op zoek is naar die Nazi-schat. Elmer wordt dan ook bedreigd door gewelddadige neonazi’s en bange Zwitserse bankiers.
Het familieverhaal in Fout Goud is fictie, maar die goudroof heeft echt plaatsgevonden. Tijdens de bezettingsjaren is het Nederlandse goud door de Duitsers gebruikt om de oorlog te financieren. Het grootste deel is in Zwitserse kluizen terecht gekomen en slechts gedeeltelijk teruggegeven.
Meteen na uitkomst van het boek heeft CDA-Kamerlid Van Hijum vragen gesteld aan de Minister van Financiën hoe het zit met die Nederlandse claim op dat Zwitserse goud.
Fout Goud is een goed geschreven en degelijk gedocumenteerd verhaal met spanning en actie en geloofwaardige hoofdpersonen. Het is een lekker leesboek en tegelijk een geschiedenislesje over een vergeten drama uit de Tweede Wereldoorlog geworden.

Link naar boekBestel direct van de uitgever via deze link.