Waardering:

cornwellFoute FBI-baas

Een raadselachtige moord op een sportveld wordt pas echt ingewikkeld als een foute FBI-baas zich er tegenaan bemoeit. Vreemd genoeg wil hij niets weten van een seriemoordenaar en probeert hij FBI-agent Benton buiten spel te zetten. Maar dan heeft hij niet gerekend op Bentons vrouw, Kay Scarpetta. Deze fameuze patholoog uit de langlopende serie van de Amerikaanse schrijfster Patricia Cornwell laat niet met zich sollen.

Zuustof, het nieuwe boek van Cornwell, begint met de dood van een jonge vrouw die op een sportveld bij boston wordt gevonden. Scarpetta ontdekt op het lijk een vreemde stof die ze niet meteen kan thuisbrengen. Het is dezelfde stof die is gevonden op jonge vrouwen die dood in Washington zijn aangetroffen. Dat is een zaak waar haar man Benton mee bezig is. Maar de baas van Benton wil niets weten van een verband tussen al die moorden. Langzaam dringt tot Kay en Benton door dat er meer achter de weerstand van de FBI-baas zit en dat er dieper moet worden gespit om de zaak tot een goed einde te brengen.

Zoals gebruikelijk bij Cornwell zijn het de details van het technische onderzoek die het verschil maken. Zij was de CSI-televisieseries over de politietechniek voor maar wordt er nu een beetje door ingehaald. Niemand kijkt meer vreemd op van DNA-profielen, bloedspetters en elektromicroscopen. Laat staan van schoenmaten in de modder. Desondanks blijft Cornwell die hulpmiddelen bij het onderzoek uitgebreid beschrijven en hangt haar verhaal van CSI-achtige technieken aan elkaar.

Dat mag dan zo zijn, voor de CSI-liefhebbers is Zuurstof een heel aardig boek. Een sterk plot koppelt Cornwell aan een geroutineerd goede schrijfstijl. De persoonlijke verwikkelingen van Scarpetta, haar vaste onderzoeken Pete Marino en haar nichtje houden de serie verrassend fris.