Waardering:

billinghamMoord of zelfmoord

Een serie ogenschijnlijke zelfmoorden zet politieagent Tom Thorne aan het denken. Alhoewel hij is gedegradeerd en geen rechercheur meer is, gaat hij op onderzoek uit. Een bijzonder goede thriller van de Engelse auteur Mark Billingham.

De Engelse auteur Mark Billingham heeft al een hele serie over zijn hoofdpersoon Thorne gemaakt. Deze eigenwijze rechercheur komt voortdurend in botsing met zijn superieuren en die zijn het nu zat. Hij is teruggeplaatst naar de gewone patrouilledienst en moet weer in uniform de straat op. Zijn geliefde plek bij moordzaken is hij kwijt.

Als een ouder echtpaar dood in bed wordt gevonden, legt Thorne zich niet neer bij de makkelijke conclusie van de rechercheur van dienst dat het om een zelfmoord is gegaan. Tegen de stroom in gaat Thorne toch op onderzoek uit, waarbij hij stiekem wordt geholpen door zijn oude partners bij moordzaken. Er blijken veel meer van dit soort zelfmoorden te hebben plaatsgevonden en Thorne start een race tegen de klok om meerdere doden te voorkomen.

Mark Billingham heeft met Stervensuur een ijzersterk nieuw hoofdstuk toegevoegd aan zijn Thorne-serie. Een hecht plot, huiveringwekkend spannend met een lekkere grand finale. Het is hard boek alhoewel Billingham de gruwelijke details achterwege laat. Stervensuur is zo goed geschreven dat het een echte pageturner is geworden die de lezer niet makkelijk voor de laatste bladzijde neer kan leggen. Het is al met al een echte aanrader.

 

Sterren: 5