Waardering:

Basis CMYKNicci French: ‘Frieda Klein is een ongeleid projectiel’

Nee, zeggen Nicci Gerrard en Sean French eensgezind: Frieda Klein, het centrale karakter in hun serie thrillers, is geen aardig mens. Ze confronteert mensen met de waarheid en dat vinden die mensen heel vervelend, eng zelfs, denkt het schrijversechtpaar; bekend onder de naam Nicci French. Toch heeft ze wel vrienden, maar je weet nooit of ze zich plotseling tegen je kan keren. ‘Frieda is een ongeleid projectiel’.

foto Mark Kohn
foto Mark Kohn

Een serie van acht boeken rond psychotherapeute Frieda Klein is aan de vijfde aflevering toe. De boeken kunnen apart worden gelezen, maar er zit wel een doorlopend verhaal achter. ‘Nummer acht zal voelen als het eindpunt, een conclusie. We weten waar het heen gaat, maar we hebben dat achtste boek nog niet geschreven, hoor’, lacht Nicci Gerrard aan de keukentafel in hun eeuwenoude huis op het platteland ten noorden van Londen. ‘De karakters in onze boeken zijn geen marionetten, geen poppen aan een touwtje. Omstandigheden veranderen, er gebeuren dingen’.
Sean French: ‘Als we boeken zouden schrijven die zo strak zijn als schaakborden, dan zit er geen leven in. We kennen de reis die Frieda Klein maakt, maar hoe het precies loopt, blijft een verrassing. Ook voor ons’.
Psychotherapeute Frieda Klein is al aan haar vijfde optreden in een boek van Nicci French. Hoe denken de schrijvers inmiddels zelf over hun hoofdpersoon? Hoe ziet ze er bijvoorbeeld uit, kunnen zij haar beschrijven?
Nicci Gerrard veert overeind op de keukenstoel. ‘Je bedoelt, fysiek beschrijven? Nou, in het eerste boek was zij zo’n 35 jaar oud. Nu loopt ze tegen de veertig. Donkerblond haar, donkere ogen, een streng uiterlijk. Ze loopt graag dus heeft ze schoenen aan die lekker zitten. Niet van die modeschoenen. Ze kleedt zich niet modieus en ze is geen buitengewoon mooie vrouw. Maar het geheel maakt haar toch niet onaantrekkelijk’.
Sean French valt in: ‘Ze is niet bang om een confrontatie aan te gaan. Ze is authentiek, laat mensen de waarheid onder ogen zien. Dat maakt haar niet populair, want het kan best eng zijn om de waarheid te onderkennen.
Nicci Gerrard: ‘Frieda is een sterke vrouw, sluit geen compromissen. Als therapeute heeft ze mensen leren doorzien. Je wilt haar graag aan jouw kant hebben. Maar als vriendin kan ze ook heel ongemakkelijk zijn. Ze kan zich tegen je keren. Ze is echt een ongeleid projectiel’.
Sean French: ‘Nee, zij is geen aardig vrouw daar is ze te direct voor, te veel de therapeute’.
In de boeken van Nicci French speelt psychotherapie vrijwel altijd een grote rol, geven de twee toe. Ze komen er in hun boeken steeds op terug. ‘We zijn amateur-psychologen’, aldus Nicci Gerrard. Lang geleden heeft zij er over gedacht psychotherapeut te worden, maar de literatuurstudie trok hen meer evenals het beroep van journalist. ‘Ik zou een slechte therapeut zijn’, kijkt Sean French terug. Ik ben te nieuwsgierig naar het verhaal. Ik zou de woorden van een cliënt interpreteren als een roman’. Hij draait zich om naar Nicci. ‘Jij zou wel een goede therapeut zijn geworden’.
anthosBestel dit boek direct van de uitgever via deze link.