Waardering:

IJskoude thriller uit Vlaanderen

Veel Vlaamse schrijvers hebben een eigen streek waarover zij schrijven. Aspe heeft Brugge, Deflo Mechelen, Lauryssens Antwerpen. Guido Eekhaut kent zo’n regionale indeling niet. Hij heeft een serie gemaakt over Russische huurmoordenaars, een over een Vlaamse commissaris in Amsterdam en ook nog eens over een vrouwelijke politiechef op een klein eilandje voor de Canadese kust. Over die Canadese commissaris, die Eekhaut onder het pseudoniem Nellie Mandel schrijft, is onlangs een nieuwe aflevering verschenen. Blauwe Sneeuw is weer een klein diamantje in de van oorsprong Nederlandstalige thrillerwereld.

Het eilandje, waar commissaris Arletta Browning de scepter zwaait, wordt opgeschrikt door de vondst van zestig illegale immigranten die zijn omgekomen in een oude, lekke vissersboot. De trawler is door mensensmokkelaars in een storm verlaten, waarna de slachtoffers die zaten opgesloten in het ruim, kansloos verdronken. Browning organiseert een klopjacht op de daders die vast zitten in de sneeuw op het eiland. Maar het zijn niet alleen die daders, er zijn ook de opdrachtgevers, waaronder een brave burger op het eiland zelf. Die organisatoren organiseren een eigen klopjacht om de smokkelaars het zwijgen op te leggen. De jacht gaat ten koste van de politiecommissaris, maar die geeft niet op. Ze wordt er slechts verbetener door tot aan de zinderende finale op het vaste land.

Blauwe Sneeuw is een prima thriller van Vlaamse bodem met een geloofwaardig plot en met personages die tot de verbeelding spreken. Zo volgt de lezer met stijgende weerzin de gewetenloze boeven die geen seconde aarzelen om alles en iedereen overhoop te schieten als ze er zelf maar beter van worden. Om maar te zwijgen van de hypocrisie van die zogenaamde brave burgers die aan de smokkel geld willen verdienen. Mooie beschrijvingen van de verlaten wildernis in de Canadese winter maken het boek af. Het nieuwe boek van Eekhaut is al met al een echte aanrader.