Waardering:

Oud en nieuw bij meesterschrijver

Een van de allerbeste hedendaagse schrijvers van spannende boeken is de Amerikaan George Pelecanos. Zijn boeken over de donkere kant van Washington zijn zonder uitzondering uitstekende verhalen met doordachte plots en fraaie personages. Deze meesterschrijver is net met een lang verwacht nieuw boek op de markt: Het Aandeel. En hij stelt zijn lezers niet teleur. Opnieuw laat Pelecanos alles zien waar hij zo beroemd om is geworden. Dichtgetimmerd plot, meer dan voldoende spanning en bovendien een verhaal dat hij met vaart vertelt.

Het draait om Spero Lucas, een oorlogsheld die terugkomt uit Irak. Zoals zoveel oorlogsveteranen weet hij niet goed wat hij met de rest van zijn leven aan moet. Hij begint als privédetective voor een advocaat. Al snel ontdekt hij echter een gat in de markt: het terughalen van gestolen spullen. Voor een deel van de waarde van de teruggehaalde goederen, gaat hij de dieven achterna om de buit te pakken te krijgen. Zo zoekt hij in Het Aandeel naar verdwenen soft drugs op verzoek van een opgepakte drugsdealer.

Het Aandeel is zeker geen politieroman, geen speurtocht naar een dader. Het is eerder een soort actiethriller waarbij aan het begin al duidelijk is op wie Lucas jaagt. Die jacht verloopt weinig subtiel met extreem geweld maar wat kan je anders verwachten van een voormalige topmilitair die in het milieu van de drugscriminaliteit terecht komt. Niet dat het alleen maar knokken en schieten is. Pelecanos laat zijn lezers ook genieten van de romantische kant van Washington.

Maar er is meer te vertellen over deze nieuwe serie van Pelecanos. Hij lijkt namelijk als twee druppels water op de klassieke serie van de hand van de oude meester John D. MacDonald. Die heeft in de jaren zestig en zeventig een briljante serie geschreven over ‘salvage consultant’ Travis McGee. Vanaf zijn woonboot in de jachthaven van Fort Lauderdale zocht McGee naar gestolen spullen van mensen die bij hem aanklopten. Ook die boeken zijn hard en gewelddadig maar McGee kreeg aan het eind van het verhaal dezelfde veertig procent van de teruggevonden goederen als nu Spero Lucas. En McGee is volgens de boeken even aantrekkelijk voor de jonge vrouwen die met hem het bed deelden, als de held van Pelecanos.

Is het erg dat de moderne schrijver een idee uit het verleden oppakt en er nieuw leven inblaast? Nee, in principe niet. Maar dan moet Pelecanos in de serie, die hij met Spero Lucas heeft gestart, wel het gebaande pad van John D. MacDonald verlaten en er een eigen draai aan geven. Gezien de kwaliteit van dit eerste deel lijkt dat zeker wel mogelijk. Het wordt dan ook dubbel ongeduldig wachten op het vervolg van Het Aandeel.