Waardering:

Vrouwenthriller uit Vlaanderen

De mannelijke schrijvers in de Vlaamse thrillerwereld zijn nog steeds dominant. Tijdens de Antwerpse boekenbeurs van afgelopen najaar staat Pieter Aspe opnieuw boven aan de lijst van meest verkochte boeken. Maar er komen ook steeds meer schrijfsters die zich op het thrillergenre storten. Anja Feliers heeft onlangs haar tweede thriller gepubliceerd en ook zij zit achter een tafel te signeren net zoals schrijvers als Pieter Aspe, Luc Deflo en Stan Lauryssens.

‘Ik vind het schrijven echt heel fijn’, vertelt zij in de Manteau VIP-ruimte op de beurs. ‘Maar ik blijf ook parttime lesgeven. Ik wil met mensen in contact blijven. De afwisseling tussen het werk op school en het schrijven thuis vind ik persoonlijk ideaal. Al is het soms ook hectisch in huis’.

Feliers schrijft vooral over gewone vrouwen die in de problemen raken. In haar debuut, Verleid me, beleeft een schrijfster een heftige affaire waardoor zij ernstig in verlegenheid wordt gebracht. Haar tweede boek vertelt het verhaal van docente Kathleen, die na een scheiding alleen met haar puberdochter woont. Zij slaat op tilt als de jonge student Matthias haar leven en dat van haar dochter binnen wandelt. Er gebeuren rare dingen waarvan Kathleen die Matthias de schuld geeft. Maar is die wel de schuldige?

Feliers leeft zich uit in romantische thrillers met een harde rand. Haar boeken zijn bloederiger en harder dan vergelijkbare Nederlandse schrijfsters. Toch is zij overgestapt van kinderboeken naar thrillers onder invloed van auteurs als Saskia Noort, Esther Verhoef en Marion Pauw. ‘Ik lees die boeken ontzettend graag’, aldus Feliers. ‘Hun boeken hebben voor mij een gevoel als thuiskomen. Ik zit op dezelfde lijn. Ik dacht: daar moet ook in Vlaanderen vraag naar zijn. Met iets meer misdaad en hardheid en iets minder romantisch en psychologie’.

Ook voor Anja Feliers is schrijven ‘iets heel emotioneels’. ‘Schrijven is voor mij puur gevoelsmatig. Dat is een kenmerk. Als iets mij als vrouw of moeder raakt, dan ga ik er in zitten wriemelen en zoek ik een verhaallijn. Als ik die lijn niet leuk vind, dan ga ik er niet over schrijven. Ik heb twee dochters. Stel dat er een thuiskomt met een absoluut fout vriendje. Op dat moment slaat mijn fantasie op hol. Wat doe je er dan aan? Hoe kom je van die jongen af?’

Die vraag is het uitgangspunt geworden van haar tweede thriller, Hou van mij!, dat zich afspeelt in regio waar zij zelf is geboren. ‘Oud-Rekem is voor mij het mooiste dorp van Vlaanderen en het is ook een mooie plaats voor een thriller. Ik heb er veel rondgewandeld en dan kwam ik ook bij het kasteel. Er is daar een vergeetput. Dat lijkt me echt een nachtmerrie om altijd in zo’n kelder opgesloten te zitten’.

In haar boeken ontkomt zij niet aan seksscènes, die heel filmisch zijn beschreven. ‘Een mooie seksscène is niet lelijk’, lacht de schrijfster. ‘Ik heb wel enige gêne moeten overwinnen’, voegt zij er serieus aan toe. ‘Als het gaat om een nieuwe relatie ontkom je niet aan dergelijke scènes. Je doet een boek tekort als je er niet over schrijft. Maar het moet binnen het boek passen. Ik schrijf het niet uit commercieel oogpunt. Geen seks om de seks’.