Waardering:

Emotionele zoektocht

De Noorse schrijver Jo Nesbø heeft een indrukwekkende reeks keiharde thrillers achter zijn naam staan. Zijn politieman is Harry Hole, topspeurder, alcoholist, nihilist. Alles wat Hole aanraakt verandert niet in goud maar in lood. Lood als in kogels. En in alcohol om al die ellende weer te vergeten.

Hole raakt door de alcohol zijn grote liefde kwijt, zijn pleegzoon moet niets meer van hem hebben, de politie zet hem op straat. Niets blijft hem bespaard. Hij vertrekt naar Hongkong maar na drie jaar komt hij gezuiverd terug om een schijnbaar opgeloste moord op junkie Gusto uit te zoeken. Zijn pleegzoon zou de verslaafde hebben doodgeschoten, zegt de politie, maar Hole gelooft het niet en begint aan een eigen zoektocht in de krochten van Oslo.

Wat volgt is een uiterst boeiend verhaal over de wanhopige en emotionele tocht van Harry Hole op zoek naar een uitweg. Een weg terug naar een gelukkiger verleden, naar de vrouw waar hij nog steeds van houdt, naar de pleegzoon die van het rechte pad is afgeweken. Maar die weg terug bestaat natuurlijk niet. Dus dat kan alleen maar fout aflopen. Dat fatalisme doorspekt De Schim.

Het nieuwste boek van oud-profvoetballer, ex-beurshandelaar en popmuzikant Jo Nesbø leest weer als de Thalys. Onafwendbaar komt het noodlot met de snelheid van zo’n rode TGV op Harry Hole af. De Schim is een meer dan waardig slot van een uitstekende Scandinavische thrillerreeks. Nesbø schrijft niet over sociale misstanden of maatschappelijke boodschappen, maar schetst op indrukwekkende wijze een persoonlijk drama. Een topboek van een topauteur.