Waardering:

brandhaardMoord en politiek in LA

Rechercheur Harry Bosch is terug. En hoe. Met zijn nieuwe boek Brandhaard keert de Amerikaanse bestsellerauteur Michael Connelly terug naar zijn oude held, Bosch. Deze is nu rechercheur bij de ‘cold cases’ en hij krijgt de zaak van een schietpartij van negen jaar geleden op zijn bureau. Het brengt Bosch en zijn jonge partner in een beerput van misdaad en politiek. Brandhaard is Connelly op zijn best.

connellyAls een man jaren nadat hij bij een schietpartij gewond is geraakt, wordt het alsnog als moord aangemerkt. Dat belooft een raar onderzoek te worden: de misdaad is lang geleden gepleegd, maar het slachtoffer is recent overleden. Het is aan oudgediende Harry Bosch en zijn jonge en onervaren partner Lucia Soto om de zaak op te lossen.
Het oorspronkelijke onderzoek naar de schietpartij op een plein in Los Angeles ging er van uit dat het om een willekeurig schot en een toevallig slachtoffer ging. Een zogenoemde ‘drive by shooting’. Maar Bosch komt er al snel achter dat er niets willekeurigs aan de schietpartij was. Het was een bewuste aanslag met een scherpschuttersgeweer. Maar was het slachtoffer wel het doel van die aanslag? Of had de schutter mis geschoten en de verkeerde geraakt?
Hoe dieper Bosch en Soto graven, hoe meer het duo in de lokale politiek terecht komt. Aanslag, schutter en opdrachtgever hebben connecties met de machtige elite van de stad. Terwijl de rechercheurs een oplossing naderen, neemt tegelijk de druk van de bazen van Bosch toe. Dat leidt uiteindelijk tot een uitbarsting, wat Brandhaard een verrassend einde geeft.
Michael Connelly heeft al een lange rij thrillers achter zijn naam staan. Eigenlijk allemaal goede spannende boeken. Geen ingewikkelde filosofieën of gepieker van de hoofdpersonen, een duidelijke sociale inslag en vooral gewoon een goed verhaal dat uitstekend wordt verteld. Ook Brandhaard is zo’n boek met een sluitend en geloofwaardig plot en zoveel spanning dat de lezer het boek pas met een zucht na de laatste bladzijde kan weg leggen.

Logo_BOEKERIJ_zwart-kleinBestel dit boek direct van de uitgever via deze link.