Waardering:

MementoAngstaanjagend spannend

Een topambtenaar wordt vermoord en het enige tastbare spoor dat de politie kan vinden is de handafdruk van een kind. Op de bewakingscamera zien de rechercheurs ook tot hun verbijstering een kind met een pistool richting de villa van het slachtoffer lopen. De dode is de directeur van de Zweedse IND – de immigratiedienst – en die blijkt bij nadere beschouwing niet zo’n modelambtenaar te zijn als iedereen denkt. Intrigerende elementen uit de uitstekende debuutthriller van de Zweedse Emelie Schepp.

emilie scheppMet een thriller over (illegale) vluchtelingen en mensensmokkelaars heeft Emelie Schepp een gevoelig actueel thema te pakken. Niet alleen in Zweden, ook in Nederland staat de komst van vluchtelingen dagelijks in de kranten. Het geeft het boek Memento een extra dimensie die bij veel thrillers ontbreekt. Samen met de soepele schrijfstijl, het sterke plot en de uitgewerkte karakters dat het debuut van deze nieuwe Zweedse ster een uitstekende thriller is geworden.
Het verhaal draait om officier van justitie Jana Berzelius. Zij wordt door de dood van de IND-directeur en het daaropvolgende onderzoek door de politie steeds meer overspoeld door herinneringen aan haar eigen traumatische jeugd. Terwijl Jana stiekem haar eigen speurtocht begint, komen de rechercheurs er steeds meer achter dat de vermoorde directeur niet zo’n brave ambtenaar was, als iedereen altijd heeft gedacht. De topambtenaar blijkt op de hoogte te zijn van zeer onfrisse praktijken waar illegale vluchtelingen de dupe van zijn.

logo de fonteinBestel dit boek direct van de uitgever deze link