Waardering:

Grisham, De verdedigingAdvocaat in de verdediging

Bestsellerauteur John Grisham beheerst als schrijver de meest uiteenlopende stijlen. Van spannende boeken tot romans en van bloedserieuze onderwerpen als de doodstraf tot hilarische verhalen over frauderende rechters. Vrijwel altijd speelt op de achtergrond een rechtszaak; Grisham is niet voor niets de koning van de rechtbankthrillers. Zijn nieuwste boek De Verdediging gaat dan ook opnieuw over de rechtsgang in Amerika. Maar niet eerder uitte hij zo rauw en hard kritiek op die rechtsgang, op corruptie en incompetentie van politie, openbaar ministerie en rechters.

Sebastian Rudd is de strafrechtadvocaat waar het in De Verdediging om draait. Deze advocaat gebruikt alle trucs die er zijn te bedenken om zijn klanten – meestal zware misdadigers – zo goed mogelijk te verdedigen. Door zijn optreden is hij niet geliefd bij het justitiële apparaat. De politie kan zijn bloed wel drinken, de officieren van justitie verwensen zijn methodes, de rechters proberen hem klein te houden. Het deert Rudd niet. Hij laat zich door niets en niemand de wet voorschrijven.

Tegelijk zit hij in een persoonlijk drama: een ongelukkig huwelijk is op een vechtscheiding uitgelopen en zijn ex probeert hem zoveel als mogelijk weg te houden bij hun zoon. Telkens opnieuw sleept die ex Rudd voor de familierechter om het bezoekrecht te schrappen. Dat gebeurt opnieuw als Rudd zijn zoon meeneemt naar de grote hobby van de advocaat: kooigevechten. In De Verdediging lopen deze zaken allemaal door elkaar: verdwenen meisjes, een rechtszaak tegen een kooivechter, die de scheidsrechter heeft aangevallen, de strijd om Rudds zoon.

Opvallend hard oordeelt Grisham in dit boek over het rechtssysteem van de VS. Hij hekelt de corruptie en incompetentie van jury’s, rechters, officieren van justitie en politie. In ongebruikelijk harde bewoordingen veegt hij de vloer aan met de officiële instanties die zich met recht en rechtspraak bezig houden.

Overigens heeft Grisham zijn advocaat Rudd gemodelleerd naar voorbeeld van de Lincoln advocaat van Michael Connelly, eveneens succesvol schrijver uit Amerika. Net als de Lincoln advocaat heeft Rudd geen kantoor, maar werkt hij vanuit een auto en heeft hij een chauffeur die tevens dienst doet als bodygard. Het is een smetje op het werk van Grisham, maar het maakt niet dat De Verdediging een slecht boek is. Integendeel, De Verdediging is een prima boek met een missie van de meester van het rechtbankboek.
Drukwerk