Waardering:

Boeiende seriemoordenaar

Een serie thrillers uit Brazilië is niet een normaal verschijnsel in Nederlandse boekhandels. Toch is onlangs de vierde in de Silva-serie van schrijver Leighton Gage verschenen. En terecht, het is een prima serie met zeer spannende boeken die de Braziliaanse werkelijkheid weerspiegelen.

Dit keer gaat commissaris Silva achter de moordenaar aan die de zoon van de Venezolaanse minister van buitenlandse zaken heeft vermoord. Het lijkt aanvankelijk een ‘crime passionnel’ maar als er meer vergelijkbare moorden worden ontdekt, blijkt er veel meer aan de hand te zijn.

Gage beschrijft op een overtuigende manier de Braziliaanse samenleving en vooral de donkere, zeer gewelddadige kant er van. De corruptie van justitie en politie, de vriendjespolitiek waarbij mensen elkaar lucratieve baantjes toe schuiven, geven aan de boeken nog een extra realistisch tintje. De auteur weet ten slotte waar hij het over heeft na zoveel jaren in Brazilië te hebben gewoond. De inspiratie voor zijn boeken komt vooral van echte gebeurtenissen in het Zuid-Amerikaanse land.

De schrijver, die ooit tijdens zijn rondzwervingen in Nederland woonde en waar hij nog steeds veel op bezoek komt bij zijn twee dochters, heeft een mooie vloeiende stijl van schrijven en weet hoe hij met een goed plot zijn lezers blijvend kan boeien. Met zijn maatschappijkritische houding en tegelijk de angstaanjagende misdaden die hij beschrijft, is de Silva-reeks een genot om te blijven volgen.