Waardering:

Spel loopt uit de hand

Eventjes een rijke vrouw spelen en met vijfduizend euro in de hand de huurschuld aflossen. Het lijkt zo simpel, maar dat blijkt het natuurlijk niet te zijn. De actrice die tegen beter weten in ‘ja’ zegt tegen het toneelstukje, raakt betrokken bij een immense zwendel. Felix Thijssen heeft er een prachtig spannend boek van gemaakt.

Een gewetenloze opportunist heeft meerdere ijzers in het vuur liggen en deinst nergens voor terug om de buit in handen te krijgen. Een actrice die in de weg staat moet er dan maar aan geloven. Maar ook voor hem blijken de zaken toch iets ingewikkelder te liggen. Felix Thijssen, de oude rot in het vak, weet met zijn zoveelste boek weer de top van de schrijverspiramide te halen. Al tachtig jaar en nog steeds zo lenig van geest dat zijn boeken niet onder zijn leeftijd lijden. In dezelfde strakke stijl, als in al zijn boeken, vertelt Thijssen het verhaal van actrice Nathalie en haar gevecht om te overleven.

Thijssen maakte ooit naam met zijn boeken over de sympathieke gentlemaninbreker Charlie Mann, waarna hij een langlopende serie begon over Max Winter, privédetective in een landhuis aan de oevers van de Linge. Die serie wordt nu voor de tv worden verfilmd.

Die laatste serie onderbreekt Thijssen wel vaker voor een op zichzelf staand verhaal en Spelen met vuur is zo’n ‘stand alone’. Nu eens geen Winter of Mann, maar nieuwe personages en een nieuwe omgeving. Deze overstap maakt de schrijver schijnbaar moeiteloos. De dialogen, de gebeurtenissen, de vreemde vogels, alles klopt bij Thijssen. Eigenlijk zoals altijd. Een geloofwaardig en kronkelend plot en de strakke regie van het verhaal maken het boek nu al tot een kanshebber voor de Gouden Strop van 2013.