Waardering:

daag-me-uitReacher wordt romantisch

Het is een standaard patroon bij romanheld Jack Reacher: tijdens weer een krankzinnig avondtuur krijgt hij hulp van een mooie jonge vrouw die aan het eind van het boek weer in het niets verdwijnt. In het twintigste boek van Lee Child gaat het net iets anders. De vrouw maakt een diepe indruk op Reacher, die zowaar romantische gevoelens blijkt te hebben. Daag me uit is het twintigste deel van de eenzame cowboy zoals Lee Child die zo schitterend weet te beschrijven. Ook dit deel is weer een juweeltje.

Reacher stapt in het piepkleine plaatsje Mother’s Rest uit. Niet omdat er iets te doen valt, maar omdat de naam hem zo intrigeert. Maar er blijkt heel veel te doen. Hij wordt aangesproken door een privédetective die op zoek is naar een vermiste collega speurder. Samen met de mooie vrouw gaat Reacher op onderzoek uit. Maar de inwoners zijn wantrouwig en stil. Twee zware jongens uit de streek proberen Reacher te pakken, maar dat loopt voor hen niet goed af. Om verder te komen, vertrekken de privédetective en Reacher om in Los Angeles en Chicago antwoorden te vinden. Het brengt de twee naar het ‘deep web’ – de duistere versie van internet – en websites over zelfmoord. Na nog enkele professionele pogingen de twee te stoppen, volgt de heftige en bloedige finale waar Reacher en zijn partner moeten zien te overleven.

Lee Child is bijzondere thrillerschrijver. Als een van de weinige schrijvers weet hij zijn serie rond Jack Reacher al twintig boeken lang interessant te houden. Langzaam verandert Reacher van een rechtse houwdegen in een genuanceerde en sociale man die voor recht en rechtvaardigheid wil vechten. Bijna terloops stipt Child in de boeken actuele thema’s aan terwijl het verhaal in sneltreinvaart verder gaat. Gecombineerd met een geheel eigen schrijfstijl zijn de thrillers van Lee Child niet weg te leggen tot met een zucht de laatste bladzijde is omgeslagen.
lsamsterdam-logoBestel direct van de uitgever via deze link