Waardering:

Wat ons niet zal dodenGeslaagde voortzetting Millenniumserie

Hoe het tot stand is gekomen, is minder belangrijk nu het vierde deel van Stieg Larssons gevierde serie er is. Wat ons niet zal doden is gewoon een uitstekende thriller. De Zweedse schrijver en journalist David Lagercrantz heeft zich de stijl van Larsson eigen weten te maken, zodat het vierde deel goed past bij de voorgaande delen.

In dit vierde deel keren de helden van de trilogie terug: onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en hacker Lisbeth Salander die ondanks hun haat-liefde verhouding opnieuw samenwerken. Dit keer is de tegenstander een extreem gewelddadige bende die softwaregeheimen steelt en voor veel geld doorverkoopt. Blomkvist komt de bende op het spoor na de moord op een Zweedse toponderzoeker die revolutionaire software heeft ontwikkeld. Juist voor die ICT-kant roept de journalist de hulp in van Salander.
Tegelijk staat het tijdschrift Millennium op de rand van de afgrond. Zoals zo veel bladen heeft het tijdschrift het in deze digitale tijd zwaar. De uitgever wil meer lezers en advertenties en dringt er op aan om populairdere kopij op te nemen en minder te investeren in loodzware onderzoeksjournalistiek. Blomkvist moet volgende de eigenaren het veld ruimen. De topjournalist heeft een keiharde primeur nodig en die hoopt hij met de moord op de wetenschapper en de revolutionaire software te pakken te hebben. Zeker als de Amerikaanse geheime dienst op de achtergrond een sinistere rol blijkt te spelen.
Wat ons niet zal doden is geschreven in opdracht van de erfgenamen van Stieg Larsson, die helaas stierf voordat zijn Millenniumtrilogie een wereldwijde bestseller werd. Zo’n opdracht om het werk voort te zetten door een andere schrijver, is niet vaak succesvol. Maar in dit geval lijkt het toch te slagen. Het boek is erg goed geschreven, het plot is ingewikkeld en kronkelig maar helder en de hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt. Sterker nog, dit boek is misschien nog wel beter – want beknopter en minder breedsprakig – dan de originele werken van Larsson.

DrukwerkBestel direct van de uitgever via deze link