Waardering:

marklund ijzer en bloed2Einde van een mooie serie

Journaliste Annika Bengtzon is niet meer. De Zweedse schrijfster Liza Marklund heeft met het elfde boek rond de misdaadjournaliste een punt gezet achter de populaire serie spannende boeken. De lezers zullen de eigengereide, koppige maar tegelijk innemende Bengtzon missen na het uitstekende boek IJzer en Bloed.

liza marklundIn dit laatste deel keert Annika Bengtzon terug naar waar het voor haar allemaal begon. Haar eerste moordzaak, haar eigen problematische verleden, haar slechte verhouding met haar zus en haar moeder. Die zus roept de hulp in van Annika, maar voordat de journaliste weet wat er aan de hand is, verdwijnt haar zus. Annika Bengtzon gaat op onderzoek uit. Tegelijk staat haar krant op de rand van de afgrond en dreigt de hoofdredacteur – haar jarenlange mentor – het bijltje erbij neer te gooien. En als klap op de vuurpijl is de krant nauw betrokken bij een proces tegen een seriemoordenaar.
De verschillende elementen in het plot worden door Liza Marklund op natuurlijke wijze verbonden waardoor zij een ingewikkeld verhaal helder weet over te brengen. De eigengereide Bengtzon gaat koppig door zoals zij in alle eerdere verhalen ook heeft gedaan. Ongeacht de gevolgen loopt zij als een ervaren misdaadverslaggever achter het verhaal aan dat zij aan de lezers van haar krant wil vertellen.
Na al die jaren neemt Liza Marklund afscheid van haar vaste hoofdpersoon, waar zij zo’n achttien jaar mee heeft geleefd. Hun kinderen groeiden bij wijze van spreken samen op, zij hebben de media zien veranderen, internet zien groeien. Marklund is nu klaar met Bengtzon. Dat gevoel is overigens niet aan IJzer en Bloed te merken. Het is misschien wel het beste boek in de serie; een mooi einde van een mooie serie.

DeGeusFC [Geconverteerd]Bestel direct van de uitgever via deze link.