Waardering:

grisham dilemmaAdvocaat voor de armen

Een jonge advocate verliest in New York haar baan. Ze verhuist gedwongen naar het arme platteland en komt bij een kantoor terecht waar gratis juridische bijstand aan de arme bevolking wordt verleend. De onervaren advocaat komt terecht in de wereld van mijnbouw, stoflongen en wetteloosheid. Een bekend thema voor John Grisham, die er van houdt de kleine man te laten strijden tegen grote en machtige bedrijven. Die sociale strijd geeft Dilemma een extra laag die het boek tot een van de beste van Grisham maakt.

Centraal staat de jonge Samantha Kofer. Zij is een ambitieuze vrouw die hard werkt op een groot advocatenkantoor in New York en ze is op weg naar de directie. Maar dan slaat de economische crisis toe en moet het kantoor inkrimpen. Samantha staat op straat en ze moet een baan als stagiaire aannemen bij een pro-deo kantoor in de bergen van Virginia. Daar moet zij rechtszaken gaan voeren voor mensen die te arm zijn om een advocaat te kunnen betalen.
Samen met een bevriend advocatenkantoor in het dorp bijt Samantha zich verder steeds meer vast in de strijd tegen de grote mijnbouwbedrijven die het landschap verruïneren en zich van de gezondheid van de mijnwerkers niets aantrekken. Die grote bedrijven schrikken er niet voor terug geweld te gebruiken om hun zin te krijgen.
Dilemma is een heerlijke thriller, een milieuroman bijna, van de meester van de rechtbankthrillers. Het is het thema van de jonge onervaren advocaat die ten strijde trekt tegen de grote bedrijven die het met de wet niet zo nauw nemen. Het is het ideaal van Grisham: het recht, de juridische strijd in de rechtszaal, als laatste redmiddel voor arme mensen om hun gelijk te halen. Dilemma is meer dan een aanrader. Het boek laat een andere, donkere, kant zien van Amerika.
DrukwerkBestel direct van de uitgever via deze link