Waardering:

Twee plots, één boek

Bij Jo Nesbø kan de lezer er maar beter van uit gaan dat de eerste indruk van een boek de juiste is. Daarvoor draait en keert het plot van de Noorse thrillerauteur te veel en te plotseling. Het is de kracht van Nesbø om zijn fans telkens weer te verrassen.

Neem nu zijn nieuwste boek Dodelijk Patroon. Een seriemoordenaar pakt jonge vrouwen in Oslo. Hij snijdt ze een vinger af en laat een vreemde diamant achter. Nesbø’s vaste politierechercheur Harry Hole gaat achter de zaak aan. Maar Hole is net terug van een alcoholische dwaaltocht waarin hij in weken niet nuchter is geweest. Die terugval in zijn oude kwaal heeft te maken met de moord op zijn partner, inmiddels jaren geleden. Hij verdenkt nog steeds een collega-rechercheur van die moord, maar kan het niet bewijzen.
Na de laatste uitspatting krijgt Hole te horen dat zijn chef hem niet langer de hand boven het hoofd kan houden. Hij staat op straat. Als laatste zaak mag hij meewerken met de zoektocht naar de seriemoordenaar. Als hulpje van zijn grootste vijand in het korps: de man die hij van de moord op zijn partner verdenkt.
Het zijn ingrediënten voor een enerverende thriller. Maar er speelt nog meer. Is het eigenlijk wel een seriemoordenaar die vrij rondloopt? En naarmate de jacht op gang komt, ontrolt zich ook de strijd tussen de twee rechercheurs. Als de jacht op de seriemoordenaar voorbij is, gaat die laatste strijd gewoon door.
Nesbø’s boeken grijpen de lezer echt naar de keel. De Noorse auteur (46 jaar) kan er wat van. Begonnen als profvoetballer, dwaalde hij langs beroepen als beurshandelaar en musicus. Nu heeft hij zich toegelegd op het schrijven van thrillers. Nesbø is inmiddels de succesvolste Noorse auteur. Hij is geen schrijver die met kunstmatige ingrepen mooi wil schrijven of spanning wil creëren. Bij hem lijken de omschrijvingen, de dialogen, op een natuurlijke wijze goed te lopen. Zijn Harry Hole is niet de held waar de lezer zich door voelt aangetrokken. Hole is een chagrijnige alcoholist, die op de een of andere manier toch niet afstoot. Een boek van Nesbø open slaan, betekent gewoon uitlezen tot aan de prachtige finale.