Waardering:

Terreur in een Deens dorp

Het kleine kustplaatsje Esbjerg op het vasteland van Denemarken als centrum van de strijd tegen de terreur in Europa. Wie bedenkt er nu zoiets. De grote aanslagen in Londen en Madrid maken die steden toch het centrum van die strijd? En als het al Denemarken moet zijn, dan toch zeker de hoofdstad Kopenhagen?  Jens Henrik Jensen schetst echter in zijn zeer geloofwaardige thriller Spookschip gebeurtenissen die uiteindelijk leiden tot de jacht op Europa’s terrorist nummer één in dat kustplaatsje.

Het verhaal draait om rechercheur Nina Portland. In het kustplaatsje in Denemarken kan zij een afschuwelijke moordpartij op een schip maar niet vergeten. Dat jaar staat om meerdere redenen in haar geheugen gegrift. Niet alleen ging de vermoedelijke dader wegens gebrek aan bewijs vrij uit, het is het jaar waarin haar zoon werd geboren. Die gebeurtenissen willen haar maar niet met rust laten. Als zij  dan op bezoek in Estland bij toeval stuit op de enige overlevende, gaat zij opnieuw op onderzoek uit. Dat leidt haar via Londen en Schotland naar een ongekende jacht op één van de meest gezochte terroristen van Europa aan de vooravond van de inval in Irak door Amerikaanse en Engelse troepen.

Dat klinkt simpel en rechtlijnig, maar schijn bedriegt. De lezer volgt de voetsporen van Nina Portland, waardoor de samenzwering langzaam als een ui wordt afgepeld. Met elke schil die verdwijnt, lijkt de oplossing dichtbij. Maar telkens opnieuw komt er een nieuwe laag deceptie naar voren. Het plot dat Jens Henrik Jensen voor Spookschip in elkaar heeft gedraaid, blijft tot het einde toe boeien en verrassen.

De achtergrond van Deense schrijver als journalist komt hem goed van pas. Jensen houdt van grondig onderzoek naar feiten en feitjes en laat dat in zijn boeken blijken. Ook probeert hij de gebeurtenissen in zijn boeken een plaats te geven in het wereldtoneel. Zo blijkt dat de jacht op de terrorist niet helemaal toevallig wordt heropend: de geheime plannen van de Amerikanen en Engelsen om Irak binnen te vallen, spelen op de achtergrond mee.

Ten slotte vergeet Jensen het belangrijkste voor een goed boek niet: de karakters van de hoofdpersonen zijn goed verzorgd. Vooral de manier waarop de rechercheur omgaat met de persoonlijke druk – hoe vertelt zij haar waanzinnige avonturen aan haar vriend, hoe verloopt haar verhouding met haar vreemde vader – wordt mooi en liefdevol beschreven. Het geeft de lezer tijd om adem te halen tussen de halsbrekende actiescènes door. Met Spookschip heeft Jens Henrik Jensen dan ook opnieuw een uitstekend boek geschreven.