Waardering:

Een speurtocht van 20 jaar

Het zal je maar gebeuren: Twintig jaar geleden zijn je zus en drie andere jongeren in een bos tijdens zomerkamp verdwenen. Van twee zijn de lijken gevonden, van de andere twee is in al die jaren geen spoor teruggevonden. En dan kijk je in het mortuarium opeens naar het lijk van een van de twee vermisten. En je zus dan? Heeft die het bos die zomer ook levend verlaten? Al je zekerheden zijn in een klap onzekerheden geworden. Het overkomt Paul Copeland in het nieuwste boek van Harlan Coben, de Amerikaanse bestsellerauteur.

Copeland is officier van justitie en vervolgt ondanks heftige tegenstand twee welgestelde blanke studenten die een arm, zwart meisje hebben verkracht. De rijke vader van een van de verdachten laat een duister detectivebureau alle geheimen van de officier uitzoeken om hem zo onder druk te zetten.

Maar juist door dat onderzoek gaan er dingen gebeuren in het leven van Copeland, waar niemand rekening mee had gehouden. En Copeland al helemaal niet. De speurtocht van zoveel jaar geleden wordt heropend. Wat gebeurde er nu eigenlijk precies in die moordnacht? Wie heeft de moordenaar, die als seriemoordenaar later is opgepakt, geholpen? Wie is schuldig, wie is echt onschuldig?

Harlan Coben heeft na een tijdelijke terugkeer naar zijn serieheld Myron Bolitar – zijn prachtige vorige boek Eens beloofd – weer een ‘stand alone’ geschreven. Een op zichzelf staand boek dat niet in een serie past of het begin moet zijn van een nieuwe serie. Hij kondigde in het najaar in een interview met deze website al aan dat hij weer met een van die losse boeken zou komen. Daarmee heeft hij tenslotte het meeste succes, zei hij toen.

Met Geleende tijd bewijst Harlan Coben in ieder geval dat hij alle genres aan kan. Een serie schrijven? Geen probleem. Weer een los boek? Net zo makkelijk. Het is niet voor niets dat Coben de eerste Amerikaanse schrijver is die alle belangrijke thrillerprijzen van zijn land heeft gewonnen. Geleende tijd is puur genieten. Een prachtig kronkelig plot, mooie beschrijvingen, vinnige dialogen en voldoende humor om de grimmige gebeurtenissen te verlichten.