Waardering:

Een genot om te lezen

Zonder grote publiciteit en andere aandachttrekkende activiteiten kunnen boeken snel in de vergetelheid raken. Wat zou er bijvoorbeeld van Dan Brown zijn geworden als er geen uitgekiende wereldwijde strategie was geweest om zijn boeken aan de man te brengen? Vader en dochter Terlouw moeten het zonder dat geweld doen, maar het zou zonde zijn als hun tweede detectiveboek Venijn zonder rimpeling uit het collectieve geheugen van de thrillerlezers zou verdwijnen.

De beroemde politicus en kinderboekenschrijver Jan Terlouw flikt het namelijk opnieuw om samen met zijn dochter Sanne een mooi verhaal te produceren. Na het debuut van het duo met De Charmeur, hebben ze nu een net zo mooi vervolg geschreven. Centraal staan Job en Leonie Reders, vader en dochter die samen het detectivebureaus Reders & Reders zijn begonnen. Venijn gaat naadloos verder waar De Charmeur ophield.

In deel één van de serie hebben de lezers kennis gemaakt met de twee. Vader Reders heeft jaren in de cel gezeten na zijn veroordeling voor de moord op zijn rijke oom. Na al die jaren komt er nieuw bewijs boven water, dat hij ten onrechte in de cel is gegooid. Met een ‘sorry, hoor’ verlaat hij de gevangenis nog net op tijd om de erfenis van zijn oom op te strijken. Geld speelt geen rol meer. Zijn dochter zoekt hem na zijn vrijlating op en de twee bouwen ondanks de weerzin van Jobs ex een goede band op en gaan samen op het speurderspad. Daarbij worden ze geholpen door de connecties, die Job Reders uit zijn tijd in de bajes heeft overgehouden.

In Venijn verdiepen vader en dochter Reders zich in de moord op de rijke oom. Stukje bij beetje pellen de twee de ui af tot ze aan de kern komen: na bijna tien jaar wil Job Reders nu wel eens weten wie zijn lievelingsoom heeft omgebracht. Dat het speurdersduo zo diep in de geschiedenis duikt, leidt ertoe dat vooral Job Reders veel vertelt over vroeger. Zijn jonge jaren, de romance met Leonie’s moeder, het werk voor zijn oom, zijn studie genetica.

Venijn is opnieuw een goed geschreven boek, zoals mag worden verwacht van Jan Terlouw. Luchtig en humoristisch met mooie dialogen en beschrijvingen. Het plot zit goed in elkaar, alhoewel de speurtocht wat traag verloopt. Pas aan het einde van het boek krijgt Venijn de tempoversnelling die bij een dergelijk boek hoort.

Na Venijn hebben vader en dochter afgerekend met het verleden. Het is nu duidelijk geworden waar Job en Leonie vandaan komen. In die zin is deel twee van de serie meer een voortzetting van deel I waarmee de gaten in het verhaal zijn gedicht. Nu kan het bureau Reders & Reders de toekomst aan. Laten de avonturen maar snel beginnen. Want tempo of geen tempo, de boeken van Jan en Sanne Terlouw zijn gewoon een genot om te lezen.