Waardering:

rosenfeldtGruwelijke gezinsmoord in de Zweedse bossen

Een gewone ochtend in de paasvakantie: de kinderen zitten in pyjama aan een laat ontbijt, de vader slaapt uit. De bel gaat en dan breekt de hel los. De moordenaar schiet met zijn jachtgeweer vader, moeder en de twee kleine kinderen dood. Een nichtje ziet alles van dichtbij en vlucht de bossen in. Als de politie haar vindt, kan zij door het trauma niet meer praten. Terwijl de politie op de moordenaar jaagt, jaagt de moordenaar op de stille getuige Een uitstekend boek van het Zweedse schrijversduo Hjorth Rosenfeldt.

Het landelijke rechercheteam komt het plaatselijke politiekorps te hulp, maar het raadsel is moeilijk op te lossen. Zeker als er nog een moord wordt gepleegd. Het kleine nichtje van de familie wordt redelijk snel gevonden, maar het valt niet mee om haar aan het praten te krijgen. De dader stelt ondertussen alles in het werk om die getuige definitief het zwijgen op te leggen.
Tegelijk komen de verhoudingen in het rechercheteam onder grote druk te staan door het optreden van de psycholoog Sebastian Bergman. Deze seksverslaafde psycholoog presteert weer het onmogelijke, maar tegelijk is hij het die een vertrouwensband met het nichtje weet op te bouwen. De band tussen het kind en Sebastian wordt steeds persoonlijker, omdat het meisje hem doet denken aan zijn eigen dochter die jaren geleden verdronk.
De schrijvers weten het ingewikkelde verhaal helder te vertellen. Het begint met een gruwelijke moordpartij, maar de rest van het boek is een spannende puzzel zonder dat de lezer wordt opgezadeld met ijzingwekkende details van de misdaden. De persoonlijke ontwikkelingen rond het rechercheteam maken dat de hoofdpersonen in de serie blijven boeien en geven het verhaal een extra dimensie. De stille getuigen is een absolute aanrader voor de liefhebbers van de Scandinavische thrillers.

logo_cargoBestel direct van de uitgever via deze link.