Waardering:

Dolly Parton en James Patterson, Ren, Rose, Ren

Struikelend naar de top in Nashville

Bij de openingsscènes van Ren, Rose, ren weet de lezer dat Rose meer is dan een talentvolle zangeres. Zij wil liftend naar Nashville om het daar te gaan maken, maar als een trucker meer wil dan een lift geven, trekt zij haar pistool. De trucker vlucht en zij rijdt met de vrachtauto door naar de Amerikaanse hoofdstad van de countrymuziek.

In zijn nieuwe boek leunt James Patterson zwaar op zijn co-auteur countryster Dolly Parton. Het boek staat vol liedteksten en Parton heeft dan ook maar gelijk een nieuwe CD uitgebracht. Het boek Ren, Rose, ren is echt een pareltje. De CD is vooral voor liefhebbers van countrymuziek.

Het boek Ren, Rose, Ren van Dolly Parton en James Patterson vertelt het verhaal van Rose, een jonge vrouw met een engelachtige stem. Maar achter haar mooie uiterlijk gaat een duister verleden schuil. Telkens haalt dat verleden haar in, maar ondanks alles wil Rose dat verleden geheim houden voor haar nieuwe vrienden in Nashville, het epicentrum van de country muziek in Amerika.

Dit verhaal is vooral ijzersterk als het om de muziekscene in Nashville gaat. De hand van Dolly Parton is hier goed zichtbaar: hoe een onbekende, jonge vrouw in de muziekstad arriveert. Zonder een cent op zak, slapen in een park en optreden in bruine kroegen, maar vastberaden om de droom van muzikant waar te maken. Mooi opgeschreven, vol humor en met empathie voor starters in de muziekwereld. Het beschrijft de moeizame weg naar de top die Dolly Parton lang geleden zelf moet hebben bewandeld. Met de oudere, gepensioneerde zangeres uit Ren, Rose, ren lijkt zij vooral zichzelf als voorbeeld te hebben genomen. Het spannende element in het boek lijkt voornamelijk de inbreng van de erkende thrillerauteur James Patterson te zijn. Hoewel het soms wat storend kan overkomen, dat Rose niets over haar verleden wil vertellen, geeft dit aan de andere kant het boek een element dat nodig is om te voorkomen dat het een mierenzoet romantisch verhaaltje wordt.

Rose begint in bars in Nashville op te treden met een geleende gitaar. Zij brengt vooral nummers die zij zelf schrijft. Zij valt op en een gitarist die haar in de bar hoort is onder de indruk. Zo komt Rose terecht in het kringetje muzikanten rond een gepensioneerde maar nog steeds beroemde countryster. Deze ontfermt zich over de jonge vrouw en haar ster rijst vervolgens pijlsnel. Tot het moment dat de mannen uit haar duistere verleden haar definitief achterhalen. Rose moet rennen voor haar leven. Haar vriend de gitarist – en militair veteraan – gaat achter haar aan om haar te redden.

Een grappig bijkomstigheid van het boek is dat de tekst vol staat met zogenaamd spontane onderdelen van nummers die Rose op kladjes schrijft en later verwerkt tot nieuwe liedjes. Zo vertelt het nummer Big dreams and faded jeans hoe je moet volhouden om je droom waar te maken. En over het nummer Woman up (and take it like a man) zegt Dolly Parton zelf hoe belangrijk het is om hard en sterk te worden om in de muziekbusiness groot te worden en te blijven. In Demons beschrijft zij dat iedereen wel demonen uit het verleden heeft, maar dat je die vooral achter je moet zien te laten.

Het boek van Parton en Patterson is een heerlijk feel good boek. Het geeft een kijkje in de keuken van de Amerikaanse muziekindustrie inclusief de producenten die hun handen niet thuis kunnen houden en bovendien alleen uit zijn op eigen gewin. De CD, die Dolly Parton vrijwel gelijktijdig met het boek heeft uitgebracht, is helemaal gebaseerd op het boek. De teksten van de liedjes staan dan ook achter in het boek afgedrukt. Het is echte countrymuziek die misschien niet iedereen zal aanspreken. Maar het is toch wel erg leuk om de CD te draaien – of te streamen op Spotify of Qobuz – terwijl de lezer het boek verslindt. Het is vooral een promotietruc om het samen uit te brengen, maar vooruit: het is gewoon een leuke combinatie.

Dolly Parton, Run, Rose, Run, CD

Bestel dit boek direct van de uitgever via deze link.