Doodzieke mensen invriezen in de hoop dat over honderd, tweehonderd jaar een behandeling voor hun ziekte is gevonden, is een droom voor sommigen. En een nachtmerrie voor anderen. Een bedrijf dat het niet zo nauw neemt met medische regels, moet worden gestopt en rechercheur Jessica Haider krijgt van haar supergeheime organisatie de opdracht daar voor te zorgen. Met dit vierde deel van de keiharde serie over Haider laat schrijfster Corine Hartman nog maar eens zien dat zij de Karin Slaughter van Nederland kan worden genoemd.
Jessica Haider is rechercheur én lid van de geheime organisatie Saligia die wereldwijd onrecht bestrijdt. De organisatie sleept criminelen niet voor de rechter, maar vermoordt hen zonder pardon. Haider is voor deze organisatie gerekruteerd en zij zet zich er met alles wat zij in zich heeft voor in. De coke-snuivende, labiele vrouw struikelt zo van de ene levensgevaarlijke naar de andere dramatische gebeurtenis.
In IJskoud is zij net terug van een periode van rust na een vorige heftige episode waarin zij haar minnaar moest doden omdat hij Saligia verraadde. Bovendien moet zij sindsdien zorgen voor de dochter van deze voormalige geliefde. Nu wordt zij door de commissaris van het Limburgse politiekorps gezet op de gruwelijke moord op een tv-tycoon. Tegelijk moet zij voor Saligia een einde maken aan de praktijken van Corail, een bedrijf dat zich specialiseert in cryonisme, een wetenschappelijk experiment waarbij mensen worden ingevroren.
‘Cryonisme is een onderwerp dat me al jarenlang intrigeert’, aldus Corine Hartman. ‘Het leefde bij mij als mogelijk onderwerp voor een thriller. En nu diende het verhaal zich aan’.
Is cryonisme een droom of een nachtmerrie?
Corine Hartman: ‘Bij Corail in IJskoud is het natuurlijk een nachtmerrie. Maar ik kan me wel verplaatsen in mensen die ervoor kiezen cryonist te worden, al heb ik zelf nog geen moment het verlangen gehad ergens in de toekomst verder te leven. Wie weet, komt dat nog’.
Misstanden in de samenleving zijn vaak een thema in de boeken van Hartman. Adoptie bijvoorbeeld of experimenteel medisch onderzoek bij MS-patiënten. ‘Ik houd er echter niet van als het te opvallend gebeurt, liever subtiel zonder met een vingertje te wijzen. Zo vel ik in IJskoud geen oordeel over cryonisme; de personages hebben er hun gedachten over en maken keuzes. Als lezer moet je je eigen mening vormen. Een maatschappelijk thema geeft een verhaal wel een extra dimensie, een soort urgentie. Tegelijkertijd moet zo’n thema de spanning niet in de weg zitten: eerst en vooral ben ik thrillerschrijver, verteller van spannende verhalen’.
Een probleem voor Jessica Haider is in IJskoud dat de mensen van Saligia niet allemaal even betrouwbaar lijken te zijn. Toch neemt Haider geen afscheid. ´Als je eenmaal lid bent van Saligia is er geen weg terug. De schorpioentatoeage draag je voor de rest van je leven. Maar bij Jessy speelt meer: Saligia staat als organisatie, ondanks alles wat er is gebeurd, nog steeds voor de strijd voor gerechtigheid. En dat is haar levensmissie’.
Bestel direct van de uitgever via deze link.