Waardering:

lee child persoonlijkJack Reacher in Europa

Het nieuwste avontuur van Jack Reacher speelt zich vooral af in Europa waarmee de held van Lee Child zich voor het eerst buiten de VS waagt. In zijn nieuwe boek, Persoonlijk, gaat Reacher op jacht naar sluipschutters die een aanslag beramen op de wereldleiders die voor de G8 – de bijeenkomst van de acht belangrijkste industriële landen – naar Londen komen. Een van die schutters heeft nog een appeltje te schillen met Reacher. Lee Childs langlopende serie over de eenzame held Jack Reacher blijft boeien.

Jack Reacher leest in een militaire krant, die in de bus is achtergelaten, dat hij wordt gezocht door een oude bekende uit zijn dienstijd. Als Reacher vervolgens contact opneemt, komt hij terecht in een maalstroom van actie en geweld. Een sluipschutter die hij ooit achter de tralies heeft gekregen, is vrij en op het oorlogspad. Een aanslag dreigt op een wereldleider tijdens de G8 in Londen en daar moet Reacher proberen een stokje voor te steken. De Amerikaan reist af naar Parijs – hij blijkt vloeiend Frans te spreken! – en Londen. Geholpen door een groentje van de CIA gaat hij de strijd aan met twee criminele bendes in de Engelse hoofdstad om bij de sluipschutters te komen.
Zelden eerder was een boek van Lee Child harder of bloederiger dan deze. In Persoonlijk gaat Reacher heel ver om de Amerikaanse sluipschutter op te sporen en uit te schakelen. Maar de strijd is dan ook heel persoonlijk, zoals de titel al zegt. Want die schutter wil wraak voor al die jaren in de cel. Reacher moet de schutter vinden, voordat die schutter hem vindt en vanaf een grote afstand doodt.
Dit is de zoveelste aflevering van de Reacher-serie door Lee Child. Wat maakt toch dat die serie zo boeiend blijft? In iedere aflevering leert de lezer weer iets meer over de achtergrond van de slimme actieheld. Dit keer staat hij stil op een begraafplaats in Parijs waar zijn moeder blijkt te liggen. Reacher zelf wordt langzaamaan steeds menselijker. En daardoor sympathieker. Daarnaast is Lee Child een zo begenadigd verhalenverteller dat zijn plots in ieder boek de moeite waard zijn. Het is heerlijk leesvoer. Met aan de ene kant bekende trekjes en aan de andere kant de onvermoede elementen die Child toevoegt. De nieuwe Lee Child is daarop geen uitzondering.

logo luitingh-sijthoffBestel direct van de uitgever via deze link.