Waardering:

Diplomatendrama

Rijckevorsel  - TunisEen startende diplomaat in Tunis wordt geconfronteerd met de moord op haar ‘mentor’. Jaren later keert zij als journaliste terug. Bij het onderzoek naar die oude moord stuit zij op een politiek complot met gevolgen voor de Nederlandse regering. Tunis is het debuut van oud-diplomaat René van Rijckevorsel; een intrigerend boek in de stijl van Tomas Ross.

De talentvolle diplomate Fiona Duinwyck, moet haar plaats vinden in het Tunis van jaren geleden. Haar eerste post in het buitenland is een groot avontuur. Maar als haar mentor wordt vermoord en het departement niets doet om de dader te achterhalen, schoffeert zij secretaris-generaal Tack en haar carrière is in de knop gebroken. Zij vertrekt en wordt verslaggever bij een landelijke krant.
Jaren later wordt zij gebeld vanuit asielzoekerscentrum Ter Apel. Zij herkent de naam: het is de ‘beul van Tunis’; de man die betrokken was bij de moord op haar mentor. Wat volgt is een klopjacht naar de waarheid achter die moord.
Het blijkt dat er achter haar rug om nogal wat is gebeurd op de ambassade in Tunis. Smokkel, illegale wapenhandel en steun aan extremisten. De dader is nog steeds een man met invloed in de Nederlandse politiek en Fiona Duinwyck is daardoor haar leven niet zeker.
Tunis is opnieuw een prima debuut van het fonds dat door Tomas Ross is opgezet voor uitgeverij Cargo. De vorige debutant, Donald Nolet, won dit voorjaar de Gouden Strop én de debuutprijs. Daarin zoekt een jonge man naar de waarheid van zijn vader; een Duitser die in de oorlogsjaren in Nederland was gelegerd. Ook René van Rijckevorsel laat ‘zijn’ Fiona een raadsel uit haar verleden oplossen. Een ook in Tunis komt zij een omvangrijke samenzwering op het spoor.
Tunis is lekker vlot geschreven met een kronkelend plot dat met goed opletten te volgen blijft. Het is niet allemaal even geloofwaardig maar dat mag de pret niet drukken. Een goed debuut dat precies past in het Tomas Ross-genre van politieke complotten.
logo_cargoBestel direct van de uitgever via deze link.