Waardering:

vlaag van waanzinBeklemmend goed

Het standaard gezinnetje in een villa, man vrouw drie kinderen, blijkt niet meer dan schone schijn. De jaloerse echtgenoot is voortdurend bang dat zijn vrouw hem zal verlaten en als zij dan na vele incidenten inderdaad aankondigt te vertrekken, slaan bij hem de stoppen door. Corine Hartman, bekend van keiharde thrillers, kruipt in haar nieuwe boek Een vlaag van waanzin in de huid van de hoofdpersonen en vertelt hun verhaal. In een mooie stijl beschrijft zij beklemmend goed de gebeurtenissen die tot de vreselijke climax van de geweldsexplosie leiden.

corine hartmanHet nieuwe boek laat een andere kant zien van schrijfster Corine Hartman. Geen bikkelharde actiethriller, zoals haar serie rond rechercheur Haider meer, maar een beeldend beschreven familiedrama. ‘Ik was toe aan iets heel anders’, zegt zij in het prachtige kantoorpand van de Bezige Bij in hartje Amsterdam. ‘Ik moet mezelf blijven uitdagen om het schrijven spannend te houden’.
Het spannende voor Corine Hartman in haar nieuwe boek was de vraag of zij ‘in de huid’ kon kruipen van de man die zijn vrouw vermoord. ‘Ik wist niet of dat zou lukken. Maar ja, als je alles weet, is het geen uitdaging meer’.
Het mag dan een ander soort boek zijn, het is wel een thriller, onderstreept zij. ‘Het is geen uit de hand gelopen familieroman. Ik heb nu een echte literaire thriller geschreven. Het is aangrijpend, niet te simpel, gelaagd. Het heeft een beperkt aantal personages en weinig verhaal en dan moet je wel de diepte in van de hoofdrolspelers, van de psychologie van het verhaal’.
Het is ook geen true crime, maar echt fictie gebaseerd op krantenberichten over partnermoorden. ‘Ik ben gegrepen door een krantenbericht over zo’n partnermoord. Niemand in de omgeving van het gezin begreep waarom de man zijn vrouw had vermoord. Wat me het meest opviel in dat bericht was het feit dat de man zijn vrouw eerst zwaar mishandelde, merkte dat een van zijn kinderen toekeek, het kind naar de buren bracht en daarna terugging om de klus alsnog af te maken. Ik las in berichten over dit soort daden vrijwel altijd in een opwelling weorden gepleegd. Maar hij ging tussendoor wel even zijn kind naar de buren brengen. Beeld je dat eens in? Hoezo een vlaag van waanzin?’
logo_cargoBestel direct van de uitgever via deze link.