Waardering:

ijsmoordIJskoude moordenaar

Twee moorden in Parijs brengen commissaris Adamsberg en zijn team op het randje van tweespalt, ruzie en argwaan. De eigenzinnige commissaris zet echter de door hem ingeslagen weg door in de hoop het bijna onoplosbare mysterie van de moorden toch op te lossen en de ijskoude moordenaar te pakken. IJsmoord is een heerlijke Franse thriller met een mooi plot, vreemde personages en de kenmerkende meanderende schrijfstijl.

De twee doden in Parijs worden in eerste instantie opgevat als zelfmoorden, maar nader onderzoek wijst uit dat het toch echt om moorden gaat. Bovendien wordt bij de overledenen een vreemd teken gevonden – een symbolische guillotine – waardoor de verdenking uitgaat naar een vreemde vereniging die de geschiedenis naspeelt. Maar de slachtoffers waren ook reisgenoot naar een uit de hand gelopen toeristische trip naar IJsland.
Het is voor Nederlandse lezers wennen aan de Franse schrijfstijl, die zo afwijkt van de Amerikaanse of Scandinavische stijl. De stijl van de Nederlandstalige auteurs lijkt veel meer op de Angelsaksische manier van verhalen vertellen. De meeste Fransen auteurs houden er van om zijpaden in te slaan, rustig de gemoedstoestand van de personages te analyseren, het groepsproces in de recherchekamer te beschouwen, de loyaliteiten in die groep onder de loep te nemen.
Zo ook Fred Vargas. Wat in de Engelse traditie een snelle, harde thriller zou zijn, is in haar handen een mooi geschreven meanderend verhaal zonder opgeklopte actie. Terwijl het toch gaat om de klopjacht van de politie op een ijskoude en gewetenloze moordenaar. IJsmoord is een prima voorbeeld om lezers te laten genieten van de Franse manier van thrillerschrijven.

DeGeusFC [Geconverteerd]Bestel direct van de uitgever via deze link.