Waardering:

dronePolitiek hoog spel

Oorlog wordt een slagveld vol robots en drones. Die stelling hangt het fictieve kabinet aan in de tweede thriller van Bart-Jan Kazemier, die al net zo politiek is als zijn debuut, De man in het midden. In Drone draait het om een peperdure drone die de minister van defensie wil kopen maar daar moet zij wel de oppositie voor aan haar kant zien te krijgen. En om een verdwenen harddisk waar zowel de militaire inlichtingendienst als een ex-commando op jagen. Hoewel de rol van de MIVD wat onwaarschijnlijk over komt, is Drone toch weer een politieke thriller van de bovenste plank.

Een coalitie van liberalen en sociaal-democraten wil af van jachtvliegtuigen waar piloten hun leven wagen om doelen te bestoken. Een nieuw soort onbemand vliegtuig – een drone – kan aangestuurd door een computer efficiënter en effectiever opereren boven het slagveld, aldus de minister van defensie. In het geheim worden er al proeven mee gedaan die niet altijd even goed verlopen.
Deze gegevens op een harddisk worden gestolen en de MIVD gaat in de verbeten jacht op de daders over lijken. Daarbij botsen zij op de ex-commando, die in zijn zoektocht terug gaat naar Afghanistan om achter de waarheid te komen. De jacht op politieke steun en naar de verdwenen gegevens resulteert uiteindelijk in een zinderende finale.
Bart-Jan Kazemier heeft zich in korte tijd opgewerkt tot schrijver van spannende politieke verhalen. Een krachtige schrijfstijl, mooie plots en goed uitgewerkte personages maken zijn boeken tot pageturners die niet zijn weg te leggen. Het enige minpuntje kan zijn dat de dodelijke rol van de MIVD wat vergezocht over komt.
logo_cargoBestel direct van de uitgever via deze link.