Waardering:

Het geheim in een computer

Een bureau zonder computer is zo langzamerhand een anomalie. Geen kantoor kan zonder en ook in vrijwel alle huiskamers staat wel zo’n pc te zoemen. Maar wat als al die computers een geheim achterdeurtje hebben? Als er een organisatie is, die in al die pc’s gluurt en die de gegevens gebruikt voor eigen, duistere doelen? In De macht van meneer Miller heeft Charles den Tex deze nachtmerrie als uitgangspunt genomen.

Den Tex won er de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller van dit jaar mee. Het plot draait om een geheimzinnige organisatie die gluurt in de computers van de rijksoverheid, multinationale bedrijven, Europese instellingen, ja zelfs de privé-computers van ministers. In de handen van een wereldwijd adviesbureau is de informatie uit die pc’s goud waard. Als een medewerker van het bedrijf er per ongeluk achter komt, is de beer los. Hij is zijn leven niet meer veilig. Het is de moderne versie van de strijd tussen goed en kwaad.

Charles den Tex situeert zijn boek in de wereld van de adviseurs. Logisch, want als voormalig bedrijfsadviseur is hij daar goed in thuis. Zijn beschrijvingen van de iets te arrogante wereld van mensen die intens tevreden zijn met zichzelf, spreken van kennis en inzicht. Iets minder kijk heeft Den Tex op overheid en politiek. Hij beschrijft het politieke proces als doelgericht en gebaseerd op feiten. Was dat maar waar.

Maar is dat erg? Nee, helemaal niet. De macht van meneer Miller is opnieuw een goed boek van Charles den Tex. Hij heeft al vaker bewezen dat hij mooi kan schrijven en dit nieuwste boek is daarop geen uitzondering. Door de opgebouwde spanning, de moorden, de onbegrijpelijkheid van de computerwereld en de omvang van de samenzwering is het een boek dat maar moeilijk is weg te leggen. De ruim driehonderd bladzijden vliegen voorbij alsof ze er niet zijn. Een heerlijke thriller en terechte winnaar van de Gouden Strop.