Waardering:

Pedofielenclub in Den Haag

tomas ross pinocchioDe geruchten gaan al jaren door ambtelijk en politiek Den Haag. Er zijn ook rechtszaken over gevoerd, maar het is nog nooit bewezen dat er zich in de hoogste ambtelijke kringen een pedofielenclub zou bevinden. Dus is het een kolfje naar de hand van de Haagse auteur Tomas Ross om rond die geruchten een ingewikkeld spannend boek te schrijven. Het leest als een documentaire maar is een schoolvoorbeeld van ‘faction’; de mix van feiten en fictie waar Ross het patent op lijkt te hebben.

Jonge inbrekers stuiten in een flat op het lichaam van een vrouw die al tijden onopgemerkt dood in haar woning lag. Een drama zoals wel vaker in het nieuws is, maar in dit geval zit het venijn in haar nalatenschap. De vrouw, ooit een bekend zangeres, laat een aantekenschrift achter met schokkende aantekeningen over een nachtclub in Praag waar jongens worden misbruikt. In die club, Pinocchio geheten, zouden ook Nederlandse mannen zich te buiten zijn gegaan. Rechters, topambtenaren, diplomaten, politici, allemaal zijn zij bezoeker geweest van die club.
Als de zoon van de overleden zangeres op onderzoek uitgaat, stuit hij op een pikzwart verleden. De daders van toen blijken nog steeds tot de elite van Nederland te behoren. Bovendien blijkt er sprake van chantage van enkele van die pedofielen. De topambtenaar in zijn ivoren toren in Den Haag denkt zelf niets te vrezen te hebben door zijn positie en zijn uitgebreide netwerk, maar hij is wel bang voor die chantage. Als de zoon dieper op de zaak duikt, worden er plots leden van die vriendenclub uit de tijd van Pinocchio vermoord. Probeert een van de pedofielen te voorkomen dat de waarheid aan het licht komt of neemt een van de misbruikte jongens wraak?
Tomas Ross staat bekend om zijn uiterst ingewikkelde plots en hij maakt dat meer dan waar in De vrienden van Pinocchio. Een kronkelig plot, heel veel karakters, veel geschiedenis, de lezer moet zijn of haar hoofd er goed bijhouden anders is de draad van het verhaal verdwenen. Wie echter goed oplet heeft er goed geschreven spannend verhaal bij.

logo_cargoBestel direct van de uitgever via deze link.